Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Marco KoningsVorige week schreef de SP bij monde van Toon van Vugt en Jan Prinsen dat ontsluiting van Retsel voor hen topprioriteit is, maar dat Politieke Partij Blanco tegen een benodigde grondruil stemde en de ontsluitingsweg wilde afblazen(!). Een valse bewering, aangezien ruiling of aankoop van grond iets is wat het college regelt en waar de gemeenteraad helemaal niet over gaat. En dit heeft dus ook helemaal niet op de agenda gestaan!

Alleen maar geroeptoeter van de SP om de aandacht af te leiden van wat er werkelijk aan de orde was. U kunt het zelf terugkijken op de site van de gemeente, de vergadering duurde maar kort dus het kost u niet veel tijd. We spraken niet over een grondruil, maar over het oprichten van teeltondersteunende voorzieningen in het beschermde Aa-dal. Volgens de regels moet je bij aantasting van beschermde waarden zorgen voor compensatie.
Op onze onlangs gehouden thema-avond over het Aa-dal bleek dit ook een punt te zijn wat de mensen van groot belang vinden; voldoende compensatie, ook ín het gebied. Maar voor dit plan, waarvan de gemeente zelf notabene initiatiefnemer is, vond de coalitie van CDA, Lokaal, SP en D66 compensatie helemaal niet nodig.
Onbegrijpelijk, omdat Lokaal, SP en D66 tweemaanden geleden nog aandrongen op compensatie toen het ging over een zelfde soort plan in een ander beschermd gebied. Een niet uit te leggen draai van 180 graden. Politieke Partij Blanco is wél consequent: vóór de ontsluiting, en vóór compensatie van natuurwaarde bij aantasting van beschermd gebied.

Marko Konings

Fractievoorzitter Politieke Partij Blanco