Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

logo_pp93.jpgDe bouw van nieuwe woningen in Bernheze is voor dit jaar helemaal stilgelegd door een blunder van het college. Doordat het college van Bernheze, onder druk van een mogelijke rechtszaak, vorig jaar besloot om het uitgiftesysteem helemaal af te schaffen, heeft zij hierdoor de bouw van nieuwbouwwoningen in de hele gemeente helemaal stilgelegd.


De afgelopen maanden is getracht om te redden wat er te redden valt. In een extra vergadering van de commissie Ruimtelijke zaken is voorgesteld om voor woningen van boven de

€ 250.000,00 geen uitgifteregels meer te hanteren. Maar de commissie was voorstander om voor woningen onder die prijs wel met een vorm van uitgifte te gaan werken. In een recente notitie (d.d 18 maart 2008) laat het college weten dat zij hier nagenoeg geen mogelijkheden toe ziet. Daarom kunnen dit jaar alleen de 5 woningen binnen de Zwarte Molen in Nistelrode nu verkocht worden. Voor het overige ligt de gehele woningbouwproductie stil in Bernheze.

 

Vorig jaar riep PP93 het college al ter verantwoording vanwege het feit dat zij over nacht en zonder de raad te consulteren, het door de raad vastgestelde uitgiftesysteem, had afgeschaft. “Onverantwoord en onbehoorlijk bestuur”, vond fractievoorzitter van PP93, Hans van der Pas, die stap toen. En nu blijkt wat de gevolgen zijn. “In geen enkele andere gemeente in de regio ligt de woningbouwproductie stil, terwijl meerdere gemeenten met uitgifteregels werken”. Dit college schiet zichzelf in de voet, vindt van der Pas, en gaat nu roepen dat dit toch wel heel erg pijn doet. “Nog nooit zo domme actie gezien en dit moet en zal toch echt bestuurlijke consequenties moeten hebben”. Ik had liever geen gelijk gehad, zegt van der Pas, en gehoopt dat we gewoon de woningen konden blijven uitgeven. En dat die woningen dan ook terecht zouden komen bij de mensen waar we het voor doen. Namelijk starters, mensen met een smallere beurs, senioren en inwoners van de kleinere kernen in onze gemeente”. Het college doet nu geen enkel voorstel om het woningbouwbeleid op een verantwoorde manier tot uitvoering te brengen. “Een zwaktebod en dan druk ik me nog mild uit“, zegt van der Pas.

 

Van der Pas is benieuwd naar de reactie van de overige partijen. “Maar als zij vinden dat dit het is dan zou ik dat onbegrijpelijk vinden”. En als nu nog één van de coalitiepartijen vol gaat houden dat dit een goede zet is geweest vorig jaar van het college dan weet ik het niet meer. Wanneer nu nog een partij stelt dat het college toen echt niet anders kon, dan mogen ze zich van mij om laten vormen tot een bowlingclubje. Ik snapte toen al niet dat je dat met droge ogen gewoon kunt blijven uitleggen naar je eigen achterban. Het college heeft dit het gebeuren totaal onderschat, verkeerde aannames gedaan en verkeerde besluiten genomen. Aan de andere kant is dit college overal toe in staat, ik zie ze gerust de raad de schuld geven van dit verhaal. Naar de mening van van der Pas is de positie van dit college onhoudbaar. “Ik neem dan ook aan dat de verantwoordelijke bestuurders de eer aan zichzelf houden. Ze hebben tot 24 april om dat te doen en anders zal de raad zeker ingrijpen”.

 Heesch, 22 maart 2008
Hans van der Pas (fractievoorzitter PP'93)