Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

pp93.jpgIn goed overleg tussen de gemeenteraad en het college is er in 1999 een puntentoewijzingssysteem vastgesteld door de gemeenteraad. Dit puntensysteem werd gehanteerd bij de uitgifte van bouwkavels en de verkoop van nieuwbouwwoningen. Het puntensysteem is daarna nog enkele malen bijgesteld, en heeft een aantal jaren succesvol gewerkt bij het toewijzen van nieuwe woningen.

Deze puntensystematiek staat enigszins op gespannen voet met de huisvestingswet, die stelt, dat iedereen overal in Nederland moet kunnen wonen (vrije vestiging). Maar zoals in vele gemeenten van Nederland waar minder gebouwd wordt en gebouwd mag worden dan voor het invullen van de eigen behoefte nodig is, heeft ook de gemeenteraad van Bernheze geoordeeld, dat het verantwoord was om eigen inwoners enige voorrang te geven. In november 2007 (6 maanden geleden) deelt het college vertrouwelijk aan de fractievoorzitters mee, dat iemand bezwaar heeft gemaakt tegen het hanteren van het puntensysteem in de Hoef 2 in Heesch en dat het college daarom van plan is om het puntensysteem niet meer te hanteren en vrije loting te gaan toepassen. Tevens zegt het college, dat het gaat studeren wat het in de toekomst wil gaan doen met woninguitgifte.

PP93 heeft bezwaar gemaakt tegen het eenzijdig door het college afschaffen van een door de gemeenteraad vastgesteld puntensysteem en heeft ook bezwaar gemaakt tegen het onmiddellijk stoppen met het hanteren van het puntensysteem. Dit omdat aan burgers toegezegd was, dat een bepaalde systematiek gevolgd zou worden en zij er dus op mogen rekenen, dat zij in de loop van een van tevoren met hen besproken uitgiftetraject in aanmerking kunnen komen voor een woning, dan wel kavel. Dat gold voor de Hoef 2, maar dat gold ook in Heilaren Noord. Burgers waren immers daar in een vroeg stadium betrokken bij hoe de wijk eruit zou komen zien en met hen is ook de volgorde van uitgifte besproken. Daardoor konden mensen de keuze maken op welk moment zij in wilde stappen.

Intussen heeft de minister laten weten, onder druk van de Tweede Kamer, dat in gemeenten waar minder gebouwd mag worden dan noodzakelijk is voor het invullen van de eigen behoefte, uitgifteregels gehanteerd mogen gaan worden. Zij komt met wetgeving al duurt dat nog tot 2010.


Toch besluit het college eenzijdig om het systeem terzijde te leggen en een vrije uitgifte te hanteren in januari 2008 in de Hoef 2 in Heesch. Op 18 februari 2008 is er een opiniërende brede commissievergadering over dit onderwerp. Het College stelt voor om voorlopig vrije loting toe te passen. Raadsbreed wordt echter gesteld, dat die vrije loting voorlopig wel mag voor huizen boven de 250.000 euro, maar voor huizen onder dat bedrag moest het college op zoek naar een nieuw uitgiftesysteem. PP93 heeft voorgesteld om het systeem Uden daarbij te hanteren. Dat is al door de rechter getoetst. Op 21 maart deelt het college aan de gemeenteraad mee, dat er voorlopig slechts een vijftal woningen zullen worden uitgegeven in Bernheze, omdat in de meeste bouwprojecten het gaat om woningen onder en boven de grens van 250.000 euro en ze hebben nog steeds geen uitgiftesysteem voor de goedkopere woningen gevonden. PP93 protesteert opnieuw en zegt, dat de gemeente het niet kan maken om voor dit jaar zo ongeveer de gehele woningbouwuitgifte in Bernheze plat te leggen. Het is ook helemaal niet nodig, want de gemeente kan zo systemen van andere gemeenten overnemen.
Het gevolg van ons protest nu is dat er ineens een extra commissievergadering is aangekondigd op 17 april a.s., waarin het college komt met een voorstel. Welk voorstel is nog niet duidelijk. Het feit, dat er op dit moment nagenoeg geen woningen uitgegeven worden in Bernheze is dus geen gevolg van de discussie tussen het college en PP93, maar de oorzaak ligt in het gehanteerde beleid van dit college. Volgens onze informatie is nergens in heel Nederland de woningbouw platgelegd en wordt er toch op vele plaatsen gewoond gebouwd voor de eigen inwoners, zeker in het iets goedkopere segment.

Gevolgen voor het bouwen in Heeswijk Dinther
1. Burgers moeten natuurlijk langer wachten en staan wellicht straks in grotere groepen in de rij voor deze woningen. Bovendien is het nog steeds de vraag, welk toewijzingssysteem gehanteerd zal gaan worden. Heesch ligt in een stedelijk gebied, maar Heeswijk Dinther is een dorp, waar minder gebouwd mag worden dan nodig is voor het invullen van de eigen behoefte. Dus een systeem van enige voorrang voor eigen inwoners zou ook volgens de regering mogelijk moeten zijn. Maar of er dat komt? Heilaren Noord is een prachtig woningbouwplan en de belangstelling, ook van buiten Heeswijk Dinther voor de woningen, die er nog gebouwd gaan worden, zou straks wel eens heel groot kunnen zijn.

2. De bouwondernemers, die zouden bouwen hebben hun planning helemaal om moeten gooien. Afspraken over prijzen staan natuurlijk onder druk, Renteverliezen zullen doorberekend worden aan de toekomstige kopers/huurders.
Als er straks wel weer woningen uitgegeven kunnen worden en er dus weer gebouwd kan worden is het de vraag of dat gaat passen in de planning van dezelfde bouwondernemers. Schuift de bouw helemaal op, of moet er straks ineens meer gebouwd gaan worden. Gaat de planning voor verdere nieuwbouw in Heeswijk Dinther gewoon door? Onduidelijk zijn de gevolgen voor de geplande nieuwbouw op de plek van den Tol en op de Cuneraschool-locatie.

3. Voor de gemeente betekent het niet uitgeven van woningen en kavels natuurlijk ook, dat er minder inkomsten bij de gemeente binnen komen door het niet kunnen verkopen van bouwkavels. Dat leidt wellicht tot een gat in de begroting. En wie zal dat gat dichten?

Fractie PP93