Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

pp93.jpgDe fractie van PP93 is verbolgen over een brief van 18 april van het college van B&W van de gemeente Bernheze met betrekking tot de uitgifte van kavels en koopwoningen. Daarin stelt het college dat zij heeft besloten om geen systeem meer te hanteren om woningen en kavels met voorrang toe te wijzen aan eigen inwoners.

Jammer is ook dat het college van dit besluit geen persbericht heeft gemaakt om zodoende haar inwoners op een eerlijke en correcte wijze te informeren. Waarschijnlijk is het iets minder goed nieuws dat het college niet zo goed uitkomt. PP93 vindt het wel van belang om via dit persbericht inwoners goed te informeren. En direct ook haar standpunt duidelijk te maken.

PP93 had al een vermoeden dat het college niet met oplossingen zou komen om te zorgen dat woningen en kavels met voorrang worden toegekend aan eigen inwoners. Nu blijkt uit de brief van het college dat alle woningen en kavels dit jaar via een open loting worden uitgegeven. Dit gebeurt dan op dezelfde manier zoals dat onlangs is gebeurd met de uitgifte van de koopwoningen in de Hoef II. Dus geen voorrang meer voor de eigen inwoners. Verder stelt het college voor om te werken aan een nieuwe Volkshuisvestingsnota die pas in december 2008 zal worden vastgesteld. En of dat perspectief gaat bieden voor de inwoners van Bernheze is maar zeer de vraag.


De reden dat de fractie van PP93 het hier niet mee eens is kent 3 redenen:
1. Het college had met de raad afgesproken dat zij met voorstellen zou komen om toch voorrang te geven aan eigen inwoners bij uitgifte van woningen (onder de € 250.000,00) en kavels. In de laatste extra commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 18 februari 2008 riepen alle partijen het college op met voorstellen te komen in die richting. Daar waar mogelijk moesten grenzen worden opgezocht. Het college doet nu geen enkel voorstel in die richting en dat is niet volgens afspraak.

2. In de raadsvergadering van december 2007 heeft de fractie van PP93 het onderwerp woninguitgifte geagendeerd. Het college wilde dat niet omdat zij vond dat dit een bevoegdheid is van het college en niet van de raad. In die vergadering is raadsbreed uitgesproken dat bij een dergelijk belangrijk onderwerp de raad betrokken moet worden. Door het college is toegezegd dat dit in het vervolgtraject wel zou gebeuren. Ook deze afspraak is het college niet nagekomen, aangezien het college nu zelfstandig besluit om de uitgifte voortaan via loting te laten verlopen zonder uitgifteregels te hanteren. De raad is verder niet gehoord.

3. Het college zegt in haar brief dat zij nu gaat werken aan een nieuwe Volkshuisvestingsnota. De oude nota is in december 2005 vastgesteld. De zaken die daarin zijn afgesproken staan nog gewoon overeind en moeten gewoon worden uitgevoerd. Aanstaande woensdag 17 april komt er een interactieve werksessie met de raad die mede de basis moet vormen voor deze nota. De fractie van PP93 vindt dit een afleidingsmanoeuvre van het college om zo te verdoezelen wat de echte problemen zijn. Namelijk dat zij nu geen enkel voorstel doet om de uitgifte van woningen en kavels voor eigen inwoners wel mogelijk te maken.

PP93 is buitengewoon teleurgesteld in het feit dat het college haar afspraken niet nakomt. Maar ook boos dat het college er 6 maanden over doet om uiteindelijk met niets te komen. Als reactie hierop onderneemt PP93 een tweetal acties. Een eerste actie is dat wij tijdens de raadsvergadering met een motie zullen komen, waarin wij voorstellen om voor nieuwbouwwoningen onder de € 250.000,00 wel met uitgifteregels te gaan werken. PP93 staat voor de eigen inwoners.

Wij willen dat bijvoorbeeld starters uit Bernheze met voorrang betaalbare woningen krijgen toegewezen. Een tweede actie is dat wij niet meedoen aan deze afleidingsmanoeuvre van het college. Wij zullen dan ook niet meewerken aan het spel dat het college nu speelt.
 
Heesch, 13 april 2008