Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_logo_pp93.jpgOver het algemeen zijn onze inwoners en bedrijven redelijk tevreden over de wijze waarop de gemeente invulling geeft aan haar taken en verantwoordelijkheden. Het huisvuil wordt op tijd opgehaald, het groen en de straten worden bijgehouden, de openbare verlichting brandt, een paspoort of rijbewijs wordt verzorgd en de vereniging ontvangt zijn subsidie.

Het resultaat van het onderzoek “Staat van de gemeente” verderop dit jaar zal dit ook wel gaan bevestigen.

PP93 is echter van mening dat de gemeente meer aandacht moet besteden aan het overleg met inwoners en inwonersgroepen bij de voorbereiding en ontwikkeling van plannen. Niet te snel zal zij in een formeel juridische traject terecht moeten komen van bezwaar en beroep waardoor irritatie en ontevredenheid alleen maar toenemen en het vertrouwen in de overheid afneemt.

De ervaring van PP93 is dat de gemeente al snel een weg kiest van formeel juridische afhandeling in plaats van doorgaan met een goed overleg. Wij leiden dit af uit de reacties die wij zowel mondeling als schriftelijk ontvangen. Enkele voorbeelden: bij ontwikkeling van uitbreiding bedrijfsterrein Retsel blijven er onduidelijkheden en bezwaren bij verkeersafwikkeling aan de Dodenhoeksestraat.  Volgens de wethouder is dat straks allemaal technisch op te lossen. 

In plaats van nu helderheid te verschaffen over de verkeersoplossing worden omwonenden gedwongen bezwaar op het plan in te dienen.  Bij de plannen van vervangende nieuwbouw voor de Stekkerhoek Nistelrode  hebben omwonenden het instrument bezwaar gebruikt om voor deze bewoners onduidelijkheden op het plan zoals hoogte, afwatering, verkeersveiligheid enz. kenbaar te maken. Waarschijnlijk hadden in een goed overleg verschillende aspecten verduidelijkt kunnen worden of hadden oplossingen voor echte problemen in het plan kunnen worden verwerkt. Voor de vervangende nieuwbouw van de Rabobanklocatie te Heesch had een verbeeldend plan en beter overleg al lang tot een plan moeten kunnen leiden dat een aanwinst voor de kern Heesch zou zijn. Nu is er onduidelijkheid, ontevredenheid en angst.

Goed overleg alleen zal niet altijd en voor iedereen tot een tevreden resultaat kunnen leiden, maar inspanning moet daar wel op zijn gericht. Ook moet voor iedereen het gevoerde proces eerlijk en duidelijk zijn verlopen. Uiteindelijk en als uiterst instrument bestaat dan bij de afwikkeling van de formele procedures nog de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. In die procedure kan dan nog juridisch afgewogen worden of voldoende rekening is gehouden met alle belangen.

Ten aanzien van plannen die wijzigingen in de woon- en leefomgeving tot gevolg hebben is het altijd van belang om met belanghebbenden en omwonenden te komen tot een passende invulling. Dit betekent overleg, heldere uitleg van afweging van belangen en duidelijk zicht op wat er gaat komen en hoe dat er een en ander uit gaat zien en wat mogelijke effecten kunnen zijn. PP93 hecht er veel waarde aan dat hier veel tijd in wordt geïnvesteerd en goede instrumenten worden gebruikt zoals goede beeldkwaliteitsplannen en onderzoeken naar mogelijke negatieve effecten van maatregelen.

Reacties op dit artikel en ervaringen of voorbeelden horen wij graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Fractie PP93: Hans van der Pas, Theo van Overbeek, Frank Geenen.
PP93 is het samenwerkingsverband van Partij van de Arbeid, GroenLinks en Progressief Bernheze.