Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

pp93.jpgBegin 2009 helderheid over tracé.Uit contact met de provincie blijkt, dat de provincie in het begin van het volgend jaar, 2009 dus, helder heeft,  welk tracé de N279, de weg langs de Zuid Willemsvaart,  zal volgen.

Ook is intussen duidelijk, dat  de Provincie accepteert, dat zij verantwoordelijk zijn en willen zijn ( met name financieel), dat er zowel vanuit Heeswijk als ook vanuit Dinther een aansluiting op deze weg moet zijn en blijven  Dat betekent niet, dat er ook daadwerkelijk twee aansluitingen op de nieuwe weg zullen komen. Dat zou de doorstroming van het verkeer op de vernieuwde N279 geen goed doen. De Provincie denkt eerder aan een parallelstructuur langs de N279.

Op deze parallelweg zal dan een aansluiting van Heeswijk en van Dinther komen en ergens  een aansluitpunt op de “Hoofdweg”, de N279.  Bernheze kan dus starten met ontsluiting Retsel / Heeswijk-Dinther-Zuid .

Als helder is welk tracé er wordt gekozen en ook duidelijk, dat de weg vanuit Retsel aan kan sluiten op dit tracé, dan kan de gemeente in feite starten met de ontsluiting. De gemeente moet dan allerlei zaken gaan regelen  van trajectkeuze, planprocedures met inspraak, milieueffectrapportage, aankoop gronden, bezwaarprocedures, overleg met waterschap etc. etc. Daar zullen zeker enkele jaren  mee gemoeid zijn.

De Provincie is van plan om in 2013 te starten met de echte aanleg van de weg en spreekt over 2013-2015 als aanlegperiode. Dus het totaal zal dan in 2015 klaar moeten zijn.

Als Bernheze nu start  met de procedures en voorbereiding dan kan de gemeente ook  klaar  zijn met de ontsluitingsweg op het moment, dat aansluiting op de N273 / dan wel de parallelstructuur echt mogelijk is.

 Ontsluiting klaar, als Provincie start met aanleg parallelweg

Volgens PP93 is het ook verstandig om aan de provincie te vragen  het uitvoeringstraject te starten met het aanleggen van een parallelweg. Volgens ons is het dan gewenst, dat de gemeente klaar is met de weg Retsel-Zuid-Willemsvaart, wanneer de Provincie begint  met het aanleggen van de parallelweg.Als er dan eventueel tijdelijk een omleidingsroute noodzakelijk is tijdens de aanleg van het hoofdtracé van de N279, dan kan daarvoor de “zuidelijke rondweg Heeswijk Dinther” gebruikt worden.
Bovendien kan de gemeente pas starten met  het  verkeersluw maken van de Hoofdstraat door Heeswijk-Dinther als de ontsluiting naar de Zuid Willemsvaart klaar is. En daarmee kunnen we daarmee ook voorkomen, dat in de jaren 2013-2015 ( de jaren van de aanleg van de vernieuwde N279) de route dwars door Heeswijk Dinther nog steeds een aantrekkelijke sluiproute is en blijft voor het doorgaande verkeer langs de Zuid-Willemsvaart.

Vervroegde ontsluiting  

Daarom stellen we voor om niet in 2012 en 2013 geld uit te trekken voor de aanleg van deze weg, maar in 2011 en 2012, een jaar eerder dus dan gepland. Dan hebben we het over 2 miljoen euro per jaar dan ( samen dus 4 miljoen). Dat betekent natuurlijk ook, dat we eerder geld moeten uittrekken voor de voorbereidingsprocedures. Dat zou wellicht betekenen, dat we in 2009 niet 100.000 euro moeten reserveren in het kader van de voorbereidingen, maar 200.000 euro.

 

Vraag aan de Commissie Ruimtelijke Zaken?

Het  voorstel van PP93 is natuurlijk een onderwerp, dat thuishoort bij de begrotingsbehandeling. En natuurlijk moeten we de finale afweging dan ook maken bij het vaststellen van de begroting 2009.. Toch Stelt PP93 voor om reeds in de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 20 oktober te spreken over dit voorstel, Dan heeft de commissie de ruimte om er aandacht aan te schenken en  gaat het niet verloren in het “drukte” van de begrotingsbehandeling. Bovendien heeft het college  dan nog de ruimte om te onderzoeken, of het technisch haalbaar en uitvoerbaar  is om deze grote investering naar voren te halen en wat de financiële gevolgen voor de begroting 2009 en de meerjarenbegroting 2009-2012 zijn van het eventueel naar voren halen van dit belangrijke plan .

Wilt u reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0413-229500