Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

20090206bernhezesolidair.jpgIn de laatste raadsvergadering werd een motie van Bernheze Solidair unaniem aangenomen. In die motie gaven we aan, dat verkleining van het grondgebied van Bernheze (Heesch-West) onbespreekbaar is.

Daarnaast stelden wij ook dat vergroting wat ons betreft niet hoeft. Bernheze heeft met bijna 30.000 inwoners voldoende bestuurlijke sterkte. Formele gesprekken over herindeling mogen pas plaats vinden, als de gemeenteraad daartoe opdracht geeft aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Onze fractievoorzitter, Gerard van Dijk (foto), kwam met deze motie, omdat de laatste paar maanden allerlei bestuurders, in de media, uitspraken doen. Dit is gaan lopen, nadat duidelijk werd dat de gemeente Lith zichzelf wil opheffen. Daarnaast vraagt de gemeente Maasdonk zichzelf ook af, of het wel zelfstandig moet blijven. Maasdonk laat op dit moment een onderzoek doen, om dit duidelijk te krijgen. Voordat dat onderzoek is afgrond, lijkt een aantal bestuurders al claims te willen leggen op die gemeente. Wij vinden dat ongepast. Op het moment dat duidelijk is wat Maasdonk wil, wordt het pas duidelijk of herindeling aan de orde is. Mocht er dan een formeel verzoek richting Bernheze komen, dan kan de gemeenteraad daarover praten. In die volgorde en niet andersom, zoals nu dreigt te gebeuren.

Dan kan de gemeenteraad beoordelen, of zo’n verzoek ook voordelen heeft voor onze inwoners. Van Dijk betoogde: “Als gemeenten zichzelf aandienen, doen ze dat meestal niet omdat ze de boel zo aardig op orde hebben”. Met een verwijzing naar het dagelijks leven. “Ik zou op mijn hoede zijn, als het huwelijksaanzoek van de bruid uit gaat”.  

Getekend, Bernheze Solidair