Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

 thumb_logo_pp93.jpgIn Nistelrode wordt serieus gewerkt aan de basis voor een  gemeenschapshuis. Er is een club bezig om een programma van eisen te formuleren voor dat gemeenschapshuis en tegelijkertijd zijn de betrokken verenigingen bezig om een bestuur te formeren voor dat gemeenschapshuis.

Er zijn nog wel een tweetal grote hobbels:
1. Ziet de gemeente mogelijkheden om dat gemeenschapshuis te financieren? En
2. Zijn de verenigingen in Nistelrode in staat om  de exploitatie van dat gemeenschapshuis rond te krijgen?

Het ziet er naar uit, dat de ouderen belangrijke participanten gaan worden in het project om te komen tot een gemeenschap in Nistelrode. Het bijzondere is ook in Nistelrode, dat er twee verschillende groepen ouderen zijn, die hierin participeren. De KBO, die nu de Wevershof bevolken  en de Winning Mood, die nu in het Dorpshuis hun thuis hebben.

Onduidelijke positie van de ouderen
Als de ontwikkeling in Nistelrode tot een goed resultaat leidt, dan  betekent dat, dat in alle kernen van Bernheze ouderen een belangrijke rol spelen in de gemeenschapshuizen. Met name in de  bezetting overdag spelen de ouderen dan een grote rol. Dat brengt ook met zich mee, dat het belangrijk is, dat deze  positie van de ouderen helder en duidelijk geregeld is. En dat is niet het geval op dit moment. Daarom heeft PP93 een aantal schriftelijke vragen aan het College gesteld.

Schriftelijke vragen PP93
Volgens PP93 is het niet duidelijk, hoe de huur wordt bepaald, die de ouderen moeten betalen en ook niet wie deze huur betaalt. En het is niet duidelijk welke rol de Rigom en de SWO hierin spelen.

Een tweede onduidelijkheid is, wie  gebruik mag maken van  deze “ouderenruimtes”. Zijn dat alleen de ouderen, die lid zijn van de KBO, of mogen alle ouderen hier gebruik van maken. De KBO-afdelingen van Bernheze zijn natuurlijk  grote en belangrijke verenigingen in Bernheze. Het zijn zelfs de grootste verenigingen van Bernheze en omdat ze zich sinds enkele jaren meer als belangenorganisatie zijn gaan opstellen, zijn het  belangrijke spelers in het politieke krachtenveld van Bernheze.

Omdat de Algemene Bond  van Ouderen ( de ANBO) per 1 januari 2009 als bond deel is gaan uitmaken van het FNV en leden van de bonden, die met pensioen gaan automatisch lid van de ANBO worden, betekent dat, dat er ook  meer ouderen in Bernheze komen, die anders georganiseerd zijn. Dat houdt in, dat het niet meer vanzelfsprekend is, dat de KBO alle ouderen vertegenwoordigt. Dat maakt het des te meer noodzakelijk, dat  we het ook op dit terrein in Bernheze goed en helder regelen.

Daarom heeft PP93 schriftelijke vragen gesteld aan het College over het gebruik door ouderen van de gemeenschapshuizen in Bernheze. Deze vragen zijn te vinden op de website van PP93: www.PP93.nl

Wilt u hierop reageren? Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.