Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

windturbineow.jpgEr komt een nieuw bestemmingsplan voor het Buitengebied. Dat heeft in de gemeente-informatie in De Bernhezer gestaan. Alle bewoners in het buitengebied hebben bovendien ook nog eens een brief in de bus gekregen met de mededeling dat je er tot 28 maart 2009 op kon reageren. Heel netjes allemaal, lijkt het....


Als je precies wil weten wat het plan behelst kun je het downloaden van internet. Maar het zijn wel twee lijvige documenten van bij elkaar 240 pagina’s. En het is helaas weer een schoolvoorbeeld van verhullend taalgebruik.

Onder het kopje Duurzame Energie staat er bijvoorbeeld dat er ontheffing kan worden verleend voor windturbines tot 40 meter. Heel ergens anders moet je ontdekken dat met die 40 meter de ashoogte bedoeld wordt. Als je een beetje thuis bent in deze materie weet je dat je daar de wieken dus nog bij op moet tellen. Neem als typisch voorbeeld de Vestas V52 turbine met een wiekdiameter van 52 meter. Dan kom je dus op een tiphoogte van ruim 65 meter (40+26). Die 65 meter wordt dus het beeldbepalende element, maar dat wordt niet gezegd.

Als je dan bedenkt dat de kerktoren van Loosbroek 30 meter hoog is, kun je je een beetje voorstellen hoe groot zo’n kolos is. En het blijft er niet bij één, nee, het bestemmingsplan wil zo’n windmolen toestaan voor elk agrarisch bouwperceel.

Ziet u het voor u? Honderden van dit soort stalen gedrochten door heel Bernheze? Het schrikbeeld van de windmolendiscussie van vier jaar geleden wordt hiermee zelfs volledig in de schaduw gesteld. Toen ging het voornamelijk nog over de verpesting van het landschapsgezicht rond Loosbroek (en het plan werd terecht naar de prullenmand verwezen), nu dreigt het zich zelfs over de hele gemeente te verspreiden.

Waarom wordt dit niet open en eerlijk gezegd? Is dat volksverlakkerij, naïviteit of ambtelijke luiheid? In alle gevallen is het beschamend. De gemeente had in koeienletters moeten zeggen: “Realiseert u zich wel dat we straks een woud van 65 meter hoge windmolens door heel Bernheze kunnen krijgen?” En, het is dus niet alleen van belang voor de bewoners van het buitengebied. Ook de inwoners van Heeswijk en Dinther willen er wel eens met de fiets op uit om van het landschap te genieten.

Nu zal het voorlopig niet zo’n vaart lopen. Dergelijke windmolens zijn hier nog helemaal niet rendabel. Vier jaar geleden was het argument voor de zeer hoge windturbines bij Loosbroek dat ze zo hoog moesten zijn omdat ze anders niet rendabel waren. Immers, landinwaarts staat er nu eenmaal veel minder wind dan in het westen van het land.

Maar stel dat over twee jaar de stroomprijzen verdubbeld zijn (dat zou zo maar kunnen) of dat de subsidie verhoogd wordt (ook niet denkbeeldig), wat dan? Dan zal de lobby van windturbinefabrikanten en ‘adviseurs’ als sprinkhanen op de nek van de ondernemer springen en vertellen hoe gunstig het is om zo’n ‘molentje’ neer te zetten. Velen zullen zwichten. Als het resultaat uiteindelijk ietwat tegenvalt – en dat gebeurt vaak met dingen waar reclame voor gemaakt wordt – dan staan die molens er dus wel en de commerciële jongens wrijven zich in de handen.

Protesteren helpt dan niet meer. De gemeente zal zeggen: “Sorry mevrouw/meneer, u bent te laat; dan had u maar in maart 2009 moeten reageren toen het bestemmingsplan werd opgesteld. We kunnen het nu niet meer terugdraaien.”

Moeten we ons dan verzetten tegen opwekking van duurzame energie? Nee, natuurlijk niet, integendeel!! Duurzame energie is juist de toekomst. Maar er zijn legio manieren om duurzame energie op te wekken zonder jezelf de woede van je buren (in dit geval alle inwoners van Bernheze) op je hals te halen.

Op het gebied van windenergie zijn er bijvoorbeeld venturi windmolens (type ‘roomklopper’), met een elegante ronddraaiende bol van 1,5m die net boven het dak uitsteekt. Kijk maar eens bij de Vogelwacht in Uden, daar staat er een. Weliswaar ook nog niet rendabel, maar dat kan nog komen.

Op het gebied van zonne-energie zouden alle daken van stallen die op het zuiden liggen, volgelegd kunnen worden met zonnepanelen. In Duitsland en Oostenrijk zie je dat al vaak.
Nog slimmer is om gebruik te maken van de energie die in het bedrijf zelf aanwezig is, zoals tuinbouwers in het Westland nu al doen. In hun kassen vangen zij in de zomer meer energie dan ze over het hele jaar nodig hebben. Netto leveren zij dus stroom terug aan het net, een interessante bijverdienste.

Ook onze boerenbedrijven zijn een vat vol energie. Iedereen leert op de middelbare school dat energie nooit verloren gaat. Maar totnogtoe gaat er heel veel warmte nutteloos de lucht in en draagt daardoor alleen maar bij aan de opwarming van de aarde. Daar kan nog heel veel verbeterd worden. Eén van de goede voorbeelden daarvan is mestvergisting. Maar als je creatief bent is er nog veel meer mogelijk.

Mijn droom is dat we ooit weer trots kunnen zijn op onze ondernemers. Dat ze op een economisch gezonde manier bijdragen aan het milieu, én op een milieuvriendelijke manier, dus zonder het landschap te bederven. Ik ben ervan overtuigd dat het kan.

Conclusie: die ontheffingsclausule voor windturbines in het conceptbestemmingsplan is nergens voor nodig en moet er gewoon uit. De officiële reactietermijn is inmiddels verstreken. Maar het besluit is nog niet genomen. U kunt nog altijd protesteren d.m.v. een briefje naar Burgemeester en Wethouders. Of neem kontakt op met uw eigen politieke partij.

Frans Beems, Loosbroek.