Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

pp93.jpgReorganisatie buitendienstHet College heeft vergaande plannen om de buitendienst anders te gaan opzetten. Een deel van de taken wil het uitbesteden aan IBN en een deel van de taken wil het anders gaan uitvoeren.

Het beheer van de milieustraat en het onderhoud speeltoestellen wil het College uitbesteden aan IBN. Het College denkt daarmee  fors te kunnen bezuinigen en denkt zelfs het tarief van het rioolrecht en het afvaltarief naar beneden bij te kunnen stellen. Dat zou dus blijkbaar betekenen, dat de IBN veel efficiënter deze zaken kan uitvoeren. Of dat in de praktijk ook het geval is moet nog blijken. De gemeente denkt daarmee het aantal banen bij de eigen buitendienst terug te kunnen brengen van 11 naar 7 ½

 Werken met klussenteams.

Het College wil ook het werk van de klussenteams  anders gaan organiseren. Er komt een Team Noord ( Heesch en Nistelrode) en een Team Zuid (Heeswijk-Dinther-Loosbroek Vorstenbosch).  Voorheen werkte de buitendienst met gespecialiseerde teams, nu is het de bedoeling, dat de teams in hun gebied alle klussen opknappen, die op hun weg komen. Ingeschat wordt, dat deze twee teams ( met minder mensen dan voorheen dus) in staat zijn om alle voorkomende klussen uit te voeren. Indien dat niet lukt blijven er klussen liggen of moeten er bedrijven van buiten worden ingeschakeld. De praktijk zal dus moeten uitwijzen, of deze manier van werken zoveel goedkoper is.

 PP93: Fatsoenlijk omgaan met eigen personeel, ook van de buitendienst.

Het zou best een goede zaak kunnen zijn, dat bepaalde taken beter uitbesteedt kunnen worden aan derden. Het is ook  bekend, dat de IBN een prima bedrijf is, dat de zaakjes goed voor elkaar heeft. Dus taken als het beheer van de Milieustraat en onderhoud speeltoestellen kunnen wellicht prima uitgevoerd worden door de IBN.

PP93 schat echter in, dat het aantal mensen, die in dienst blijven van de gemeente om de klussendienst uit te voeren aan de krappe kant is. Zeker als we met zijn allen willen, dat de kwaliteit van de klussendienst en de snelheid van aanpakken hetzelfde moet blijven. Want veel burgers waren, is onze ervaring, zeer tevreden over deze gemeentelijke service. Er zijn wel afdelingen van het gemeentehuis, waar de burgers minder tevreden over zijn.

Het meest basale is echter, dat de gemeente bij het laten afvloeien van “overtollige” personeel zorgvuldig en fatsoenlijk handelt met het personeel, dat hierbij betrokken is, zeker als die mensen 15 tot bijna 40 jaar bij de gemeente gewerkt hebben. Dat mag je toch van een gemeentelijke overheid verwachten. Het is altijd pijnlijk, als mensen in dit soort situaties moeten afvloeien.  Daarom is een van de spelregels , dat de vakbonden daarbij betrokken moeten worden. Vaak wil de werkgever de vakbonden buiten de deur houden en het regelen met de eigen mensen . Je kunt echter niet van de eigen mensen van de Ondernemingsraad en van het Georganiseerd Overleg verwachten, dat zij  het belang van het vertrekkende personeel afdoende kunnen behartigen. Zij blijven immers bij dezelfde werkgever werken en brengen daarom, ook al doen ze goed hun best, hun eigen positie niet in gevaar. Dat  is althans  de ervaring bij veel reorganisaties en saneringen.

 De politiek: Eerst zaken netjes regelen, dan pas akkoord.

De vakbonden  gaven in de commissievergadering Bestuur en Strategie van 24 mei duidelijk aan, dat het een en ander niet volgens de geëigende spelregels was afgewerkt, dat er geen afdoende overleg tussen de gemeente en de vakbonden was gevoerd en ook dat medewerkers zwaar onder druk waren gezet om een door de gemeente gewenste oplossing te accepteren. Ook van medewerkers hadden wij intussen signalen, dat  zij niet “zorgvuldig, waardig en fatsoenlijk” behandeld waren en dat zij op die manier geen afscheid wensten te nemen van de gemeente.

Daarom was de commissie het vrij snel eens om het voorstel terug te geven aan het College. Enkele partijen wilde eerst meer informatie, maar het merendeel vond, evenals PP93, dat het College het huiswerk eerst netjes moest afwerken – dus adequaat overleg met de vakbonden en met het betrokken personeel – en dan terug mocht komen bij de politiek. De mensen van de buitendienst verdienen het om net zo netjes behandeld te worden als , om maar een voorbeeld te noemen, de gemeentesecretaris.

Wilt u reageren of heeft u vragen?  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of neem contact op met een van onze raadsleden: Hans van der Pas (0412-456523), Frank Geenen (0413-342332) en  Theo van Overbeek (0413-2229500)