Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

pp93.jpgHet buurtschap Hoog en Laag Beugt heeft een brief aan het College gestuurd over een situatie in hun buurt. Er zijn mogelijkerwijs plannen om op de plek van een vervallen boerderij aan de Lange Kruisdelstraat een grootschalige intensieve veehouderij te starten.

 

Dit terwijl op deze boerderij al jaren geen agrarisch bedrijf meer wordt uitgeoefend en de boerderij bovendien midden tussen burgerbebouwing in staat. 
PP93 heeft gevraagd om deze brief op de agenda te zetten van de commissievergadering Ruimtelijke zaken van 22 juni a.s.  en heeft hiervoor de volgende onderbouwing aangeleverd.:
 

"Het betreft hier een reeds gedeeltelijk vervallen boerderij aan de Kruisdelstraat 1 in Heeswijk-Dinther. Hier is al een aantal jaren geen agrarisch bedrijf uitgeoefend, maar op papier betreft het nog steeds een intensieve veehouderij. De boerderij staat in het LOG Hazelberg, weliswaar aan de rand, maar erin dus. De boerderij is omgeven door een aantal burgerwoningen, voor het merendeel ook oude boerderijen, die omgebouwd zijn naar woonboerderij . De eigenaar wilde hier ook toestemming voor om deze boerderij te verbouwen tot woonboerderij. Hij kreeg hier geen toestemming voor, omdat de boerderij in het LOG ligt.

Wat staat er in het reconstructieplan in deze ?

In het reconstructieplan van Maas en Meierij wordt inderdaad gesteld, dat omschakeling van een agrarisch bouwblok naar een bouwblok voor niet agrarische bedrijven of burgerbebouwing niet is toegestaan. Op dezelfde pagina staat echter, dat bovenstaande regel  alleen geldt, voor zover er geen overwegende bezwaren bestaan vanuit ruimtelijke-, landschappelijke-, maatschappelijke en/of milieuhygiënische optiek.

Voorstel

Mogelijkheid 1:

Op basis van het bovenstaande stellen wij voor om bij de behandeling van het ontwerp bestemmingsplan buitengebied aan de gemeenteraad van Bernheze  te constateren, dat er wel degelijk overwegende maatschappelijke, milieuhygiënische en wellicht ook ruimtelijke bezwaren bestaan tegen het vestigen van een grootschalige intensieve veehouderij op deze plek aan de Lange Kruisdelstraat  no. 1 in Heeswijk-Dinther

Als de gemeenteraad van Bernheze het met ons eens is en constateert, dat dit een te grote druk zou leggen op de leefbaarheid van de bewoners in dit gebied en ook ruimtelijk en vanuit  maatschappelijke, ruimtelijken en milieuhygiënische optiek  niet gewenst is, dan zou daarom de conclusie mogen en kunnen  zijn, dat de regel, dat omschakeling van een  agrarisch bouwblok naar een  burgerwoning  niet mogelijk is, hier niet van toepassing is.

Dit geeft dan de mogelijkheid aan het College om in overleg met de eigenaar te komen tot een oplossing, die voor beide partijen acceptabel is.

Mogelijkheid 2:

Het gebied tussen de Hoge weg en Beugt maakt nu deel uit van het LOG. In dit gebied wonen 11 burgers en zijn  er nog ( op papier 3) een tweetal agrarische bedrijfjes, bedrijfjes, die nu nog zeer kleinschalig een agrarisch bedrijf uitoefenen. Alle drie locaties zijn niet geschikt om hier  nieuwvestiging van een intensieve veehouderij te realiseren. Een tweede voorstel van ons is om het LOG Hazelberg op te schuiven tot achter de Hoge weg. Dat zou een hoop onrust in het gebied wegnemen en getuigen van realiteitszin . Ook deze mogelijkheid zou volgens PP93 een reële optie zijn bij het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied voor Bernheze."

Namens de Fractie van PP93

Theo van Overbeek