Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_logo_vvd.jpgDe kredietcrisis gaat weer over, maar de energiecrisis komt onafwendbaar op ons af. Er valt nog veel winst te behalen volgens Aad van Lopik. Tijdens de door de VVD-Bernheze georganiseerde en goed bezochte thema avond over duurzame energie.

Ook was hij van mening dat de energiecrisis door de kredietcrisis in de media wat op de achtergrond was geraakt. Eugène Janssen van Ingenieursbureau Search b.v., stelde vast dat over een twintigtal jaren de energienota de huren zal overtreffen. Beeldend liet hij zien wat er nu al mogelijk is in Zaal Kerkzicht.

Van Lopik,energiedeskundige van de Provinciale Staten van Noord Brabant, presenteerde een door Telos Brabant verrichte studie, waaruit bleek dat we nu slechts een fractie van de beschikbare energie uit de natuurlijke omgeving, zoals: zonne-energie, windenergie, biomassa en waterkracht, wordt aangewend voor toepassing in de industrie, het transport, de langbouw, diensten en huishoudens. Door deze bronnen te benutten kan een energiecrisis doelmatig worden bestreden.

Hij schonk ook aandacht aan het recente Masterplan Energie van de Provincie Noord Brabant 2009 -2020. Het devies daarbij is: "Energiebeleid als economische en ecologische kans". De speerpunten daarbij zijn: de gebouwde omgeving, mobiliteit, decentrale netwerken, warmte, biomassa, groentechnologie, en zonne-energie. In het plan worden deze speerpunten nader uitgewerkt. De Provincie denkt ongeveer een miljard vrij te maken voor de ontwikkeling van de diverse vormen voor duurzame energie. De VVD blijft zich, ook op gemeentelijk niveau, nadrukkelijk bezig houden met het onderwerp duurzame energie.

Janssen begon zijn interessante presentatie met de woorden: "Energiecrisis, JA, bij ongewijzigd beleid. NEE, want de technologie om deze crisis effectief te bestrijden is aanwezig en wordt toegepast. Rijk, Provincies en de Gemeenten beginnen na te denken over duurzame energie en de toepassingen hiervan in de bouw. Dit vergt een andere manier van denken. Daar ligt vaak het probleem, want de huidige regelgeving is daar niet geheel op ingesteld".

Janssen vindt dat het niet zo moet zijn dat de "wal het schip zal keren". Hij beveelt aan om pro actief met deze materie om te gaan. Helaas bungelt Nederland op ongeveer de laatste plaats in Europa bij de ontwikkeling en toepassing van duurzame energie. Als voorbeeld dicht bij huis, liet hij weten dat in zijn kantoor in Heeswijk-Dinther geheel volgens de technologie voor duurzame energie gebouwd is. Dat betekent dat de energierekening nul bedraagt. Alleen voor drinkwater komt er nog een nota en die is te overzien. De elektronenmicroscoop wordt gekoeld met opgevangen regenwater en ook de toiletten worden hiermee doorgespoeld. Grotere gemeenten, bijvoorbeeld Amsterdam, is al een behoorlijk eind op weg met deze ontwikkeling in de bouw. Zij hebben ingezien dat de investeringen in kennis er dubbel en dwars uitkomen, aldus Janssen.

Het laatste deel van deze thema avond was voor het discussieforum dat bestond uit de twee sprekers en gespreksleider Mark Zijlstra. Hij gaf een aantal stellingen over de toekomstige behoefte en de wijze, waarop hierin kan worden voorzien. Van Lopik en Janssen gaven een goed inzicht over het te voeren beleid en de al bestaande technieken. Gezien de vragen en opmerkingen uit de zaal kon worden geconcludeerd dat er grote interesse bestond voor dit onderwerp. Het Masterplan Energie is openbaar. Belangstellenden kunnen dit aanvragen bij Wim Henze, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .