Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_logo_sp_bernheze.jpgDe SP-Bernheze is zeer verontrust. Het aantal gevallen van Q-koorts neemt explosief toe in de regio Bernheze. Al vaker vroeg de SP de aandacht voor infectieziekten die overgaan van dieren op mensen.

De rol van megastallen dient zeer nauwgezet onderzocht te worden. Gezondheid van onze inwoners, daar valt niet mee te spotten in de ogen van de SP-Bernheze. De SP betreurt dan ook het besluit van de wethouder om geen extra middelen aan de GGD beschikbaar te stellen. De GGD wil namelijk extra inzet plegen om gevolgen van o.a. Q-koorts beter in beeld te krijgen en te bestrijden. De SP komt met een amendement op 9 juli!

Q-koorts “
Q-koorts is gevaarlijker dan de varkens(Mexicaanse)griep H1N1”, aldus arts en microbioloog Peter Wever. Q-koorts verschijnselen zijn een heftige hoofdpijn (in het acute begin) en een wisselend koortsverloop. Andere symptomen zijn koude rillingen, spierpijn, zweten, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree en een relatief lage hartslag. Een droge hoest en pijn op de borst kan daarnaast voorkomen in geval van longontsteking. Redelijk vaak komt er bij Q-koorts een leverontsteking voor zonder duidelijke symptomen. Bij een chronische infectie kunnen deze symptomen tot tien jaar na de eerste oorzakelijke infectie optreden. Chronische Q-koorts kan zelfs leiden tot hartklepvervanging of overlijden. Geen sinecure!

Verspreiding
Q-koorts komt wereldwijd voor. In ons land zijn in de periode 1998-2004 jaarlijks tussen de 11 en de 41 menselijke gevallen gemeld van Q-koorts. Waarschijnlijk is het ware aantal gevallen hoger, enerzijds doordat een deel van de infecties symptoomloos verloopt en anderzijds doordat er door de vage klachten vaak niet aan Q-koorts gedacht wordt. Vanaf 2007 zijn er uitbraken van Q-koorts in de provincie Brabant, waarbij steeds meer mensen ziek worden. Mensen kunnen besmet stof inademen dat afkomstig is van stallen, weilanden, ruwe wol, huiden, kleding etc. Het lijkt erop dat droog en warm weer voor verspreiding van de bacterie door de lucht gezorgd heeft van geitenbedrijven met abortusproblemen.

Amendement
De SP wil dat er meer inzet wordt gepleegd om de gevolgen van grootschalig houden van dieren in kaart te brengen. Naast Q-koorts kennen ook al we vogelgriep (H5N1), varkens(Mexicaanse)griep (H1N1), SARS, MRSA en salmonella. De SP wil dat de GGD wel de aanvullende middelen krijgt om de kosten te dekken voor het uitvoeren van extra taken in het kader van infectieziektebestrijding. De SP dient daarom op 9 juli een amendement (wijzigingsvoorstel) in. Een voorstel om per inwoner 0,19 EURO beschikbaar te stellen aan de GGD voor aanpak van o.a. Q-koorts.

De SP-Hulpdienst
De SP-Hulpdienst is er voor iedereen. Hebt u een probleem waar u niet van weet hoe u het moet oplossen? Ons team staat u ter beschikking. Tijdelijk werkt de hulpdienst vanuit Oss. U kunt terecht op de maandagen van 19.30 tot 20.30 uur en op de zaterdagen van 14.00 tot 15.00 uur aan de Linkensweg 40 te Oss.

Contact en lid worden
Hebt u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze, neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Rein van Moorselaar (tel 06-13647503) voor Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode. Als u SP lid bent, of dat graag wilt worden en/of belangstelling hebt om mensen te helpen, neem dan contact met ons op.
Internet: www.bernheze.sp.nl en émail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cor van Erp
Raadslid SP