Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_logo_sp_bernheze.jpgBij de SP-Bernheze komen steeds meer “foute” signalen binnen over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. Signalen die leiden tot grote bezorgdheid! Deelnemers uit de klankbordgroep herkennen het voorliggende concept niet. Op papier staan andere dingen dan in de klankbordgroep was afgesproken.

De SP-Bernheze zal daarom extra alert zijn en geen goedkeuring geven aan een bestemmingsplan dat niet breed maatschappelijk wordt gedragen. Dat betekent dat ook milieu-organisaties zoals IVN en Milieudefensie er 100% achter moeten kunnen staan.

GROEN.
Een groene gemeente als Bernheze moet vooral groen blijven. Dat betekent uiterste zorgvuldigheid bij mogelijkheden tot uitbreiden en nieuw vestigen van (mega)stallen. De afspraak is om alleen in de 3 Landbouw Ontwikkelings Gebieden (z.g. LOG’s) nog uitbreiding is toegestaan. Nieuwe stallen staat Bernheze helemaal niet meer toe. Zo kun je met behulp van de traditionele gezinsbedrijven het groen karakter van het buitengebied behouden. Dit beleid kan dan ook de goedkeuring van de SP wegdragen. Uitzondering is wel dat de SP in geen geval intensieve veehouderij in het LOG vlak bij Loosbroek wil. Hier dient de grens verlegd te worden. In het Hazelbergse Broek behoort ook voldoende afstand van het woningencluster aldaar in acht genomen te worden. In het verleden steunde de SP al voorstellen in die richting.

ZORGEN
Ondanks mooie woorden dreigt de praktijk anders te worden. Op allerlei plekken, buiten de LOG’s, worden nieuwe bouwblokken met bestemming agrarisch ingetekend. Dat is tegen de afspraken die in de klankbordgroep gemaakt zijn. Dat is de SP verzekerd door organisaties die vertegenwoordigd waren in die klankbordgroep. De SP maakt zich daarom ernstig zorgen en wil dat in de gemeenteraad aan de orde gaan stellen. We kunnen niet toestaan dat ons groene buitengebied een bolwerk van ammoniak, fijnstof en stank wordt. De SP zal dat ook niet toestaan. Onze acties zullen gericht zijn op nakomen van de strekking van de reconstructiewet: “alleen groeimogelijkheden in de LOG’s”. Daarbuiten is herstarten of uitbreiden van bedrijven niet toegestaan. Het groot aantal zienswijzen dat ingediend is vormt al een duidelijk signaal. Signalen uit de samenleving dienen serieus genomen te worden door de verantwoordelijke bestuurders. Als zij dat niet doen, dan staat de SP klaar om hen daarop te wijzen. Naast het drama Waalboss kunnen we geen tweede drama erbij hebben!

De SP-Hulpdienst
De SP-Hulpdienst is er voor iedereen. Hebt u een probleem waar u niet van weet hoe u het moet oplossen? Ons team staat u ter beschikking. Tijdelijk werkt de hulpdienst vanuit Oss. U kunt terecht op de maandagen van 19.30 tot 20.30 uur en op de zaterdagen van 14.00 tot 15.00 uur aan de Linkensweg 40 te Oss.

Contact en lid worden
Hebt u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze, neem dan contact op met een van onze kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Rein van Moorselaar (tel 06-13647503) voor Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode. Als u SP lid bent, of dat graag wilt worden en/of belangstelling hebt om mensen te helpen, neem dan contact met ons op.
Internet: www.bernheze.sp.nl en émail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Theo van der Heijden
Raadslid voor de SP