Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernheze_solidair.jpgIn de laatste gemeenteraadsvergadering heeft Bernheze Solidair samen met PP'93 en de SP een motie ingediend. Het doel was, de ruimtelijk procedure te stoppen, die leidt tot uitbreiding van de golfbaan van 9 naar 18 holes. De motie werd, met ook de steun van de OPG, aangenomen.

 

 

golfbaan.jpgJuridisch trucje

Vorig jaar diende onze fractie een amendement in, dat de ondersteuning van de gemeenteraad kreeg. Daarin werd het college de opdracht gegeven, de ruimtelijke procedure voor een 18  holes baan pas te starten, als er overeenstemming was over de natuurcompensatie, erfpacht en het (gedeeltelijk) openbaar maken van de baan.

Nu, een jaar later, ligt er nog nagenoeg hetzelfde voorstel, aangaande de drie genoemde voorwaarden. De prijs die de ondernemer wil betalen voor de erfpacht en het toegankelijk maken voor de inwoners van Bernheze, is volstrekt onvoldoende. De natuurcompensatie ziet er naar ons idee beter uit.

Het college meende nu al verder te kunnen gaan met de ruimtelijke procedure. Men verzon daarbij een juridisch trucje zou je kunnen zeggen. Het college kan, als ze dat willen, zonder toestemming van de gemeenteraad, het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage leggen. Dat bleken ze afgelopen week te hebben gedaan.

Onze woordvoerder, Adri van Lokven, hekelde die opstelling. "Bernheze Solidair vindt dat een totaal verkeerd signaal naar de bevolking en de ondernemer. Eerst volledige overeenstemming over de genoemde voorwaarden, dan pas de ruimtelijk procedure starten. Dat was vorig jaar ook de strekking van het amendement dat Bernheze Solidair indiende" aldus Van Lokven.

 

Bernheze Solidair heeft vanaf het begin, dat er gesproken wordt over een 18 holes baan, een duidelijk standpunt. Komt er geen overeenstemming over de genoemde voorwaarden, dan moeten we het bestemmingsplan tot legalisatie van de huidige 9 holes in procedure brengen. Dan blijft er een 9 holes baan onder de huidige voorwaarden liggen. De rekening voor de natuurcompensatie van die baan, zal dan door de gemeente moeten worden betaald.

Het college kan de motie naast zich neerleggen en dus verder gaan met de procedure. Dat lijkt ons zeer onverstandig gezien de uitspraak van de raad.