Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

pp93Onder leiding van de Kerncommissie en de Dorpsraad hebben Loosbroek en Vorstenbosch  succesvol een  integraal Dorpsontwikkelingsplan gemaakt. Het College was hier geen voorstander van, maar onder druk van de meerderheid van de gemeenteraad is dit toch gelukt. In de laatste raadsvergadering heeft de raad op voorstel van de oppositiepartijen, waaronder PP93, zelfs een substantieel bedrag gereserveerd voor de start van de uitvoering  van het IDOP in Loosbroek.

Nu moeten er uitwerkingsplannen worden gemaakt, welke plannen het eerst worden aangepakt, wat dat gaat kosten etc. Wellicht zal in juni 2010 hierover een besluit worden genomen door de nieuwe gemeenteraad.

Omdat het dus voortreffelijk gaat met de IDOP van de twee kleinste dorpen is in de laatste raadsvergadering,  weer door een meerderheid van de Raad, besloten, dat ook voor de andere dorpen van Bernheze een Integraal Dorps Ontwikkeling Plan gemaakt mag worden. Dat betekent dus, dat ook Heeswijk Dinther de kans krijgt om een IDOP te maken

 

Kans voor Heeswijk-Dinther !

Opvallend was, dat met name de dorpspartijen uit Nistelrode en Heeswijk-Dinther zo terughoudend waren bij dit voorstel. Dit is met name opvallend, omdat het bij een IDOP om een geweldige kans gaat voor het dorp zelf. Het is immers niet de gemeente, die een IDOP maakt of moet maken, maar het dorp zelf. Met ondersteuning van een extern bureau moet er een groep mensen uit dat dorp zelf het initiatief nemen om de discussie aan te slingeren. Een aantal malen krijgen dan alle geïnteresseerde bewoners uit dat dorp de kans om mee denken, mee te praten over alle zaken, die belangrijk zijn voor de komende 15 jaar voor dat dorp. Ook worden er keuzes gemaakt over  de volgorde van “gewenste aanpak”. Dat wordt dan vastgelegd in een IDOP en het plan wordt aangeboden aan de gemeente. Dat IDOP is voor een gemeenteraad  een uitstekend middel om te weten, wat mensen uit een dorp zelf willen en belangrijk vinden. De gemeenteraad moet dan in alle wijsheid  alle belangen in de gemeente afwegen  en dan besluiten, welke zaken wanneer aan bod kunnen komen

 

Waarom is dit voor Heeswijk-Dinther van groot belang?

Ook voor Heeswijk-Dinther vindt PP93 het van groot belang, dat een aantal mensen uit Heeswijk-Dinther zelf zich druk gaat maken over wat er voor Heeswijk-Dinther van belang is.

Of het nu gaat over de behoefte aan een rondweg aan de Noordoost kant van het dorp, de aanpassing van het dorp aan de nieuwe snelweg langs de Zuid-Willemsvaart met de twee nieuwe aansluitpunten, de ontsluiting van de nieuwe wijk Heilaren, de invulling van de “Hoofdstraat”, bouwen in Heeswijk in de richting van het kasteel, de invulling van de lege plekken in het dorp ( Ter Weer, LHNO, D’n Tol, Gymnasium), de herinrichting van het Plein 1969, de invulling van de benedenverdieping van het nieuwe Ter Weer, veilige loop en fietsroutes voor ouderen en voor kinderen, de toekomst van de twee Parochiekerken En n og veel meer),het zijn allemaal onderwerpen, die aan de orde komen in een IDOP-discussie.  Het zou volgens PP93 ook goed zijn, dat er in Heeswijk-Dinther een soort “dorpsberaad” zou komen, dat zich regelmatig over dit soort zaken buigt. Of dat waar is en er inderdaad behoefte is aan een  Dorpsraad in Heeswijk-Dinther, of misschien wel twee, dat  zou zelf ook  onderdeel kunnen zijn van deze  IDOP-discussie.

Dus wat PP93 betreft: Heeswijk-Dinther grijp die kans en start met een IDOP

 

Theo van Overbeek

Fractie PP93