Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Logo_PBH_defBijeenkomst van Raadscommissie over “Ontsluiting Heeswijk-Dinther-Zuid”
De bijeenkomst van de commissie Ruimtelijke zaken is gisteren 18 januari ondanks ons protest wel doorgegaan.  Aan de orde was een nadere uitwerking van het plan voor deze ontsluitingsweg. Het is de voorkeur van het College om deze weg zo gelijkvloers mogelijk in het landschap aan te leggen, met zo weinig mogelijk verhogingen.  Tevens kiest het College ervoor, dat de Boterweg en de Laverdonk deze weg niet gelijkvloers mogen kruisen. Daarmee ontstaat het probleem van de bereikbaarheid van het gebied achter de ontsluitingsweg en andersom.

 De gemeente heeft enkele alternatieve scenario’s naast elkaar gezet om dan toch een verbinding te maken tussen Laverdonk en Dinther. De raadscommissie heeft zich gelukkig niet laten verleiden om hierin een keuze te maken, maar er op aangedrongen, dat alle alternatieven straks ook in de inspraak worden voorgelegd aan de bewoners. In Februari/Maart wordt het plan met verschillende scenario’s ter inzage gelegd. Op 25 Februari zal er ook nog een bewonersavond georganiseerd worden

Bijzondere positie van Laverdonk

 Het gaat hier om een groep bewoners van Bernheze uit Laverdonk, die eerst in de gemeente Schijndel woonden, maar door de Zuid-Willemsvaart daarvan gescheiden werden. Daarom is het gebied bij de herindeling  bij Bernheze  ingedeeld, omdat ze gemakkelijker in Dinther konden komen. Nu dreigt er hetzelfde te gebeuren door deze ontsluitingsweg, n.l., dat ze afgesloten worden, of zich op zijn minst afgesloten voelen van de rest van Bernheze. Ze zijn dus historisch wel wat gewend, maar ze verdienen het daarom des te meer, dat we hier zeer zorgvuldig mee omgaan. Daarom hebben wij voorgesteld om op zijn minst een wandel/fietsverbinding te realiseren, die zonder omwegen een rechtstreekse ( dus korte) verbinding vormt met Dinther. Er wordt wel eens gefilosofeerd over een recreatief fiets/wandelpad langs de Aa van het “Dinthers kasteeltje” naar het “Heeswijks kasteel”. Dat idee van een recreatief fiets/wandelpad langs de Aa zou voor een stuk ingericht kunnen worden als een regulier fietspad, dat ook aansluit op Laverdonk en dus gebruikt kan worden door de bewoners om snel vanuit de Laverdonk in Heeswijk-Dinther te komen.

De Commissie heeft wel een keuze gemaakt.

Het is de wens van de raad, dat de ontsluitingsweg klaar is op het moment, dat de Provincie begint aan de ombouw van de N279( de weg langs de Zuid-Willemsvaart). De commissie was unaniem van mening, dat niet gewacht moet worden op de plannen van de Provincie, als die eventueel wat vertraagd worden, maar dat wij ons aan ons schema moeten houden om in 2013 een ontsluitingsweg gereed te hebben, desnoods met een noodaansluiting op de bestaande weg.

Verder vinden we het nog steeds jammer en absoluut niet nodig, dat burgers, die dit soort bijeenkomsten willen volgen niet welkom zijn. Wat ons betreft gebeurt dit zo niet meer.

“Eerlijk en open” was toch de slogan. Dat vinden wij tenminste van belang voor het gehele politieke besluitvormingsproces en daar ging het gisteren ook om.

 

Fractie Progressief Bernheze

Theo van Overbeek