Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

progressief_bernhezeHier had (mooi) gebouwd kunnen zijn!
Bernheze heeft de afgelopen vier jaar een achterstand in woningbouw opgelopen. Nou valt het tegenwoordig ook niet mee om woningen te bouwen. De procedures worden ingewikkelder, ze duren langer, er moeten meer aspecten worden onderzocht en omwonenden willen ook hun zegje kunnen doen - terecht overigens.

En woningbouw is een zaak van veel partijen: grondeigenaars, ontwikkelaars, aannemers en - de belangrijkste - de toekomstige bewoners. Toch mag je van de gemeente verwachten dat ze met al deze zaken goed om kan gaan. En dat lukt het huidige gemeentebestuur niet.

Zeven jaar geleden goed begonnen

Als vorige wethouder voor bouwen en wonen heeft Peer Verkuijlen (Progressief Bernheze, dat toen nog PP93 heette), zeven jaar geleden een flinke duw gegeven aan de woningbouw. Er zijn veel projecten gerealiseerd: Heilaren-Noord in Heeswijk-Dinther, Zwarte Molen in Nistelrode, De Hoef II in Heesch, Molenhoeven in Loosbroek en Bergakkers in Vorstenbosch. Ook is voor al die projecten de volgende fase in voorbereiding.

Maar door het huidige college niet doorgezet

Wat heeft het huidige college gedaan? Vanaf 2007 is het aantal nieuwe woningen dramatisch ingezakt: 80 in 2007 en 46 in 2008. In 2009 zouden er ineens 335 woningen klaar moeten zijn. Dat is niet gehaald, ook vanwege de kredietcrisis. Het zijn er rond de 200 geworden, vooral door de bouw in de Hoef II in Heesch, waarvoor de planvorming al door het vorige college was gestart. Voor de komende jaren moeten er elk jaar 130 tot 150 woningen gerealiseerd worden. Maar met de huidige inzet en voorbereiding wordt dit niet gehaald. Want het gaat op veel plekken moeizaam: het vervolg van Heilaren-Noord komt maar langzaam van de grond en in Nistelrode worden zelfs locaties teruggetrokken. Alleen al eerder in gang gezette projecten hebben onder het huidige college tot daadwerkelijke bouw van woningen geleid. Het ontbreekt dit college aan visie, planning en daadkracht.

Lege plekken

Deze besluiteloosheid is ook zichtbaar in onze dorpen. Er zijn steeds meer ‘lege plekken’ op markante plaatsen, waar nog geen zicht is op nieuwbouw. D’n Tol en Ter Weer in Heeswijk-Dinther, de voormalige Rabobank in Heesch en de Brouwershoeve in Nistelrode. Ook daar heeft het huidige college geen knopen doorgehakt en het is niet gelukt om eigenaren en ontwikkelaars in beweging te krijgen. En als al wel duidelijk is wat er moet komen, dan leidt dat resultaten waarbij wij de wenkbrauwen fronsen, zoals het lelijke appartementencomplex dat moet verrijzen bij de rotonde aan de Graafsebaan in Heesch.

Bouwen voor iedereen

Het gaat in de woningbouw niet alleen over aantallen. Progressief Bernheze vindt ook andere zaken belangrijk, bijvoorbeeld wat er gebouwd wordt. Bernheze bouwt als landelijke gemeente vooral voor de eigen behoefte. Daarom moeten we ook echt de woningen bouwen waar vraag naar is. En voor de leefbaarheid in de dorpen is het van belang dat starters op de woningmarkt en senioren kunnen wonen in het dorp waaraan ze gehecht zijn.

De laatste jaren zijn er nieuwe manieren gekomen om daar voor te zorgen. De gemeente kan collectief particulier opdrachtgeverschap mogelijk maken. Een groep particuliere eigenaren kan dan samen - en goedkoper - bouwen. Ook maatschappelijk gebonden eigendom (MGE) is een nieuwe ontwikkeling. De woning wordt dan gekocht voor een prijs onder de marktwaarde en de meerwaarde wordt bij verkoop gedeeld met de partij die de woning in het begin goedkoper heeft verkocht. Interessante nieuwe initiatieven. Maar niet in Bernheze. Alleen startersleningen zijn toegepast. En daarvoor konden de regels eenvoudig van de site van het ministerie worden gedownload. Progressief Bernheze wil dat er goedkoper wordt gebouwd, door bijvoorbeeld de grondprijs te verlagen, of anders bouwen (meer seniorenwoningen).

Een dikke onvoldoende voor dit college

Het huidige college verdient helaas een dikke onvoldoende. Er is te weinig gebouwd en er is vooral geteerd op plannen die al door het vorige college in gang waren gezet. De lege plekken zijn nog steeds leeg en er is geen zicht op snelle verbetering. Er is te weinig gedaan aan stimulansen voor starters op de woningmarkt. En er zijn onvoldoende seniorenwoningen gebouwd.

Het is tijd voor een veel krachtiger college. Een college dat initiatief neemt, goed communiceert met betrokkenen, goed samenwerkt met ontwikkelaars en bouwers en dat doorpakt. Wij hebben in de vorige colleges bewezen dat we het wél kunnen. Stem daarom Progressief Bernheze op 3 maart!

Reageren kan op www.progressiefbernheze.nl of bij één van de raadsleden Hans van der Pas, Theo van Overbeek en Frank Geenen.