Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Natuur_en_boerderij_1189_klHet buitengebied van Bernheze moet aantrekkelijk blijven voor mens, plant- en diersoorten. In de stedelijke regio Noord Oost Brabant is Bernheze een plattelandsgemeente met een groot en aantrekkelijk buitengebied. Dit buitengebied is er voor alle inwoners van Bernheze; boeren, burgers en buitenlui maar ook voor de recreant uit de regio of daarbuiten die er de rust en ruimte opzoekt.

Met fiets- en wandelroutes worden bezoekers uitgenodigd te komen genieten van de natuur en het afwisselende landschap wat voor ons zo vanzelfsprekend is. Het zijn niet alleen de bossen die het buitengebied zo aantrekkelijk maken, maar de afwisseling van de natuur met landerijen en boerderijen vormen van oudsher het  “Bernhezer landschap”.

Al eeuwenlang wordt dit overwegend agrarisch gebied benut voor de voedselproductie, waardoor het zich heeft ontwikkeld tot een gevarieerd landschap dat op een natuurlijke wijze is ontstaan en vormgegeven. Ook toekomstige ontwikkelingen, die noodzakelijk zijn om de agrarische bedrijven gezond te houden, dienen zodanig te worden ingepast dat dit landschap ook voor volgende generaties aantrekkelijk blijft. Dat we hier zorgvuldig mee om moeten gaan, blijkt wel uit de grote betrokkenheid vanuit diverse belangengroepen in het buitengebied. Het CDA vindt het belangrijk dat dit overleg met belangengroepen, klankbordgroepen en dergelijke, gehoord wordt en dat ontwikkelingen in ons buitengebied zo breed mogelijk gedragen worden.    

 

Biodiversiteit

Behalve aantrekkelijk voor de inwoners is het buitengebied ook het verblijfsgebied voor tal van plant- en diersoorten, die in Bernheze en ver daarbuiten, in de natuur voorkomen. 

Door de steeds verdergaande verstedelijking en intensiever ruimtegebruik worden die plant en diersoorten in hun voortbestaan bedreigd en neemt de diversiteit af. Het ecologisch beheer van bermen en het beschermen van de landschapselementen in het buitengebied, zijn zomaar wat maatregelen, die de gemeente uitvoert om dit tegen te gaan en het leefgebied voor flora en fauna te verbeteren. Al in de vorige eeuw zijn (samen met het CDA) ook op landelijk niveau afspraken gemaakt voor het aanleggen van een zogenaamde ecologische hoofdstructuur met robuuste verbindingszones, die uiterlijk in 2018 gerealiseerd moet zijn.  Voor de gemeente Bernheze betekent dit, dat in samenwerking met de Provincie, circa 30 km aan ecologische verbindingszones aangelegd zullen moeten worden, waarvan op dit moment zo’n 18 km is gerealiseerd. Ondanks de economisch moeilijke tijden zijn we het aan onszelf verplicht met de 12 km nog aan te leggen natuur in de komende raadsperiode een flinke (inhaal)slag te maken. Het CDA gaat hier werk van maken en zal de nodige creativiteit aan de dag leggen om de robuust aan te leggen verbindingszones volgens afspraak te realiseren. Een mooi voorbeeld van “goed rentmeesterschap”, waarmee door samenwerking op verschillende bestuursniveaus het behoud en herstel van biodiversiteit wordt aangepakt. En daar staan we als CDA Bernheze voor !

 

Theo Brienen, Toon v.d. Lee, Adri School, Henk Bronts, Wim van Lith, Peter van Boekel, Antoon v.d. Wijst en Eric Daandels

CDA-Bernheze: Actief en Betrokken !

Meer informatie: www.cdabernheze.nl