Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Logo_PBH_def1.Welke “overwinningen” heeft uw partij de afgelopen raadsperiode behaald. Of met welk resultaat is uw partij dolgelukkig?

a. Er is een prachtig cultureel centrum Servaes  gerealiseerd. Hiervoor is de basis gelegd in de periode, waarin Progressief Bernheze hier mee de regeringsverantwoordelijkheid voor droeg.   
b. Dat geldt ook voor het nieuwe mooie oude gymnasium.

c. Veel mensen vinden Heilaren-Noord een heel mooie wijk. Aan de basis van die wijk stond onze oud-wethouder Peer Verkuijlen.
d. Tegen de wil van dit College hebben we het servicepunt Heeswijk-Dinther opengehouden.e. Dat er op dit moment een werkgroep bezig is om een integraal dorpsontwikkelingsplan Heeswijk Dinther voor te bereiden.
f. Dat sinds kort de heksenjacht gestopt is tegen bewoners van de Wildhorst , die al voor 31 oktober 2003 op de Wildhorst woonden.
g. Dat er eindelijk een ontsluiting van Dinther naar de Zuid Willemsvaart in de planning zit; een voorstel, dat we reeds deden bij de aanleg van de A50.

2. Welke “nederlagen” heeft uw partij geleden?

a. Dat het puntentoewijzingssysteem bij woningtoewijzing onnodig is afgeschaft, waardoor de woningbouw lang op zijn gat heeft gelegen.
b. Dat er onnodig zoveel lege bouwplekken zijn ontstaan in Heeswijk-Dinther.
c. Dat er jarenlang op de Wildhorst een heksenjacht bezig is geweest om mensen van de camping te verjagen, die daar al voor 31 oktober 2003 een vast stek hadden.

3. Stel de komende vier jaren staat uw partij aan het bewind, waar gaat u zich met name op richten?

a. Krachtig uitvoeren van de ontsluiting van Heeswijk-Dinther Zuid, waarbij we willen voorkomen dat de Laverdonk wordt afgesloten van Heeswijk-Dinther.
b. Plannen maken en een begin van uitvoering van een prachtige autoluwe hoofdstraat door Heeswijk Dinther, waar eindelijk ook een plek is voor fietsers en de voetgangers.
c. De achterstand in woningbouw zo snel mogelijk inhalen door met name voor senioren en starters te gaan bouwen op de lege plekken.
d. Enthousiast samenwerken met het bestuur van Cunera en de Kleine Meijerij om de plannen concreet te maken op de plek van Ter Weer, waarbij we ons uiterste best zullen doen om op de begane grond gemeenschapsvoorzieningen te realiseren. De gemeente zal zelf actiever moeten worden.
e. Stimuleren dat er een Integraal Dorps ontwikkelingsplan komt. Een plan waarin de gemeenschap van Heeswijk-Dinther aan kan geven, waar zij de nadruk op willen leggen in de komende jaren.
f. Stimuleren dat er een dorpsberaad in Heeswijk-Dinther komt, dat voortvarend zaken bediscussieert, die voor Heeswijk-Dinther van belang zijn.
g. Zorgen dat er een zodanige ontsluiting komt van de Landbouwontwikkelingsgebieden, dat het landbouwverkeer uit deze gebieden afgehandeld kan worden zonder dat het door de kern van Heeswijk-Dinther hoeft te rijden. Daarvoor is er geen randweg nodig, maar een ontsluitingsweg van Retsel rechtstreeks naar de Vorstenbosscheweg/Hommelse Hoeve zonder gebruik te maken van de Dodenhoeksestraat.
h. Vaststellen van een bestemmingsplan buitengebied, waarin de afstand van de bebouwde kommen en de intensieve veehouderijen minimaal 500 meter is, waar burgers ook in het buitengebied niet meer stank hoeven te ervaren als de gemiddelde Brabants burger/bewoner van het buitengebied. Een bestemmingsplan, waarin in goed overleg tussen de milieubeweging en de landbouw een aantal goede locaties worden aangewezen, waar de intensieve veehouderij ( en geitenhouderij) een goede kans moet krijgen met als uitgangspunt maximaal 1,5 ha bebouwing.

4. Specifiek voor Heeswijk-Dinther: Met name in Heeswijk en Dinther is er ongerustheid, onduidelijkheid en/of onvrede over:

- mogelijke rondweg;
- woningbouw (open plekken, starters woningen, senioren woningen, doorgroei, architectuur);
- dorpsinrichting: wat ziet u aan mogelijkheden om plein 1969 (kwalitatief) meer te laten leven als centrale ontmoetingsplek van heeswijk en dinther
- wens voor een dorpsraad oftewel een mogelijke vertegenwoordiging waar ook Loosbroek en Vorstenbosch gebruik van maken;
- leefbaarheid/gezondheid: met name Q-koorts;
Hoe geeft uw partij deze items een plaats binnen uw programma/aanpak?

a. Geen ontsluiting van Heilaren-Noord naar het noorden (randweg), maar de ontsluiting spreiden over Heeswijk-Dinther.
b. Woningbouwplekken genoeg, bouwen dus!! Heilaren-Noord als voorbeeld nemen voor nieuwe wijkjes. In het centrum mogelijkheid van 3 hoog bouwen (Mariuspoort) daarbuiten uitsluitend laagbouw/hofjes. Geen appartementen meer, behalve in het directe centrum.
c. Door de invulling van Ter Weer (zie boven), dichter op het Plein 1969, herinrichting van het Plein, duidelijke parkeerplekken, Plein ook gezelliger maken, mogelijk maken van schaatsbaan in de winter, betere parkeervoorzieningen voor het winkelen bij de C1000 etc., parkeren bij Jumbo naar achteren verschuiven.
d. Natuurlijk een dorpsraad voor Heeswijk-Dinther. Niet in combinatie met Vorstenbosch en Loosbroek, die hebben een eigen dorpsraad. Maar eerst een iDOP.
e. Een goed bestemmingsplan buitengebied, waar keuzes worden gemaakt ten behoeve van de gezondheid. Niet te grote bedrijven (1,5 ha), afstand met bebouwde kom minimaal 500 meter en afstand in het buitengebied groter maken tussen bedrijven en ook tussen woningen en bedrijven. Streven om grote gemengde bedrijven (kippen en varkens bijv.) tegen te gaan. Niet nu net voor de verkiezingen het bestemmingsplan weer in procedure brengen, waardoor een herziening alleen maar moeilijker wordt. Een herziening, die nodig is in het kader van de volksgezondheid.

5. Wat wilt u concreet gaan doen om ons dorpseigene (ons dna) en in het bijzonder ons erfgoed, op eigentijdse wijze te behouden en te laten beleven? Hoe ziet u bijvoorbeeld een vitale toekomst voor de Heeswijkse kerk?

Hierin moet de politiek niet voorop lopen, maar daarvoor is naar ons idee juist dat iDOP nodig en wenselijk. Laat de mensen zelf zoveel mogelijk hierover nadenken. De politiek moet hen hiermee niet voor de voeten lopen. Dat geldt zeker voor de invulling van de Heeswijkse kerk.

6. Wat is uw standpunt aangaande een mogelijke fusie/samenwerking met de gemeente Maasdonk (en misschien gemeente Landerd), met daarbij in het achterhoofd: a) zich als gemeente gesteld ziet om meer en meer complexere problemen aan te moeten pakken en tegelijkertijd (b) te maken heeft met dorpen die -uit alle macht- vechten voor het behoud van een eigen identiteit.

 Natuurlijk is het mogelijk, dat alle dorpen in een fusie met Maasdonk hun eigen identiteit kunnen behouden. Dat blijkt ook in de gemeente Bernheze. Echter zien wij principieel weinig tot geen meerwaarde in schaalvergroting of uit het onderzoek moet het tegendeel blijken. Er is ook geen natuurlijke relatie tussen de kernen van Maasdonk en Bernheze, behalve wellicht met het dorp Vinkel. Bernheze en Maasdonk zijn samen meer een optelsom van dorpen, die weinig met elkaar hebben. Bernheze heeft er wel groot belang bij dat Oss, Uden, Veghel en Bernheze samen gaan werken in de regio. Hierbinnen kan Bernheze een verbindende rol spelen.

7. Welke vraag is niet gesteld en had absoluut gesteld moeten worden? Hoe zou u het antwoord op die vraag formuleren?

Wat is de route tussen Heeswijk en Heesch volgens het verkeersstructuurplan?  Via Dinther naar Nistelrode en daarna naar Heesch! Dat is een voorbeeld van het ontkennen van de werkelijkheid.