Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

logo_abb_kleur_Onder die vlag presenteert Algemeen Belang Bernheze (ABB) met gepaste trots het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van 3 maart 2010.Deze week belichten wij het derde onderwerp ‘De gemeente is er voor u’. 


De gemeente is er voor u
Een gemeente die met u meedenktWelzijn en gezondheidEen gemeente die u tijdig en correct informeert; afspraak = afspraak

 Een gemeente die met u meedenkt

ABB staat een gemeente voor ogen die dienstbaar is aan zijn burgers, dus dienstbaarheid is uitgangspunt. Hierbij moet de burger proactief en slagvaardig geholpen worden en waarbij  ook de juiste weg gewezen wordt.

Klachten en suggesties moeten in actieve zin meer prioriteit krijgen, waarbij gezocht wordt naar oplossingen met inachtneming van wetten en regels. Er dient aandachtig en echt geluisterd te worden naar de noden van elke inwoner van Bernheze. ABB wil servicepunt Heeswijk-Dinther opheffen. In plaats hiervan willen wij een mobiel servicepunt voor elke kern.

 Speerpunten per dorp

 Heeswijk-Dinther:

  • Op het gebied van bouw zal ABB de projectontwikkelaars en aannemers minder volgen, meer aandacht schenken aan de mogelijkheden voor zelfbouw.
  • De toeristische attracties (zoals het Kasteel, Kilsdonkse Molen, Kersouwe en Museumboerderij) promoten bij toeristen.

 Nistelrode:

  • Inzicht in de hoeveelheid woningen en bedrijven met het oog op de toekomst. Vanuit resultaten van het accommodatieplan toekomst voor Nistelrode plannen.
  • Versoepeling van regelgeving zodat er bijvoorbeeld via inwoning mantelzorg kan worden gegeven.

 Welzijn en gezondheid

(Volks)gezondheid is nummer 1, wat inhoudt dat ABB zich in zijn besluitvorming laat leiden door dit uitgangspunt.

Fijnstof, Q-Koorts, MRSA bacterie. De optelsom van intensieve veehouderij, industrie en verkeer maken het noodzakelijk om een pas op de plaats te maken.

In afwachting van onderzoeksresultaten van de overheid eind 2010 staan we geen uitbreidingen toe omdat vooruitlopen op de resultaten niet verantwoord is. Alle ruimtelijke plannen dienen altijd te worden getoetst aan eventuele gezondheidsrisico’s.

De inwoner, de omgeving en het welzijn dienen in balans te zijn.

Milieu en energie zijn de verantwoordelijkheid van een ieder en de gemeente Bernheze moet het mogelijk maken dat iedere inwoner van duurzame energie gebruik kan maken. Bovendien zal de gemeente het voortouw moeten nemen met betrekking tot energiebesparing, te beginnen met het energiezuinig en CO²-neutraal maken van openbare gebouwen.

Wat betreft de mens en in dit geval onze senioren zal ABB beleid maken naar aanleiding van het behoefteonderzoek onder senioren. En ABB blijft opkomen voor de zwakkere medemens en mensen met een beperking. Doelen zijn integratie in de samenleving, harmonisering en ondersteuning van opvang per dorp. Wij denken aan een kringloop in onze gemeente waarin deze mensen een wezenlijke rol kunnen spelen. Een bijkomend doel van ABB is dat in de komende raadsperiode 20% van het personeelsbestand van de gemeente Bernheze bestaat uit mensen met een beperking.

Het huidige budget ten behoeve van sport & cultuur voor jongeren en ouderen niet inkrimpen en behoud van subsidie voor de minder bedeelden in de gemeente Bernheze.

 Speerpunten per dorp

 Heesch:

  • Verbeteren speelgelegenheid voor de kinderen in de wijken, aangepast aan de leeftijdsopbouw in overleg met de buurt/wijk.
  • Waalboss heeft invloed op de Volksgezondheid, vandaar dat bedrijven van Categorie 3 wat ABB betreft uiterste zijn. De 60 hectare bruto blijft opnieuw, alleen wanneer er een aparte ontsluiting komt.

 Loosbroek:

  • Versoepeling van regelingen met betrekking tot inwonen, mantelzorgwoningen, dus woonplannen maken waarbij veel opties mogelijk zijn.
  • De grenzen van het Landbouw Ontwikkelings Gebied (LOG) staan op dit moment vast. ABB zal zich inzetten voor het leefklimaat en de volksgezondheid, bijvoorbeeld door zoneringen. Dit betekent geen uitbreiding van de huidige veestapel, aanscherpen van milieuregels en het verplichten van een scan met betrekking tot volksgezondheid.

 Vorstenbosch:

  • Bereikbaarheid van de kern middels buurtbus in overleg met inwoners.
  • Oplossen tekort aan seniorenwoningen en woningen met zorgfunctie.

 Een gemeente die u tijdig en correct informeert; afspraak = afspraak

U bent een inwoner die serieus wordt genomen. De gemeente heeft de plicht vooruit te zien (proactief) in communicatie en informatie. Zij behoort u tijdig, correct en volledig te informeren over verandering van wetten, regels, bezwaren en beroeps(mogelijkheden). Handhaven van wettelijke termijnen voor overheid en burger.

Klantvriendelijke, menselijke en betrouwbare benadering en afhandeling binnen maximaal 6 weken zijn de basisvoorwaarde voor de gemeente Bernheze.

 Doen wat we zeggen en zeggen wat we doen, voor 100%. Er geen doekjes om winden. Ja, is ja en nee is nee. De burger moet weten waar hij/zij aan toe is, bestendige en betrouwbare gedragslijn vanuit de gemeente. Procedures en termijnen moeten wederzijds worden nageleefd en nagekomen en elke partij/persoon wordt op dezelfde wijze behandeld. Er dient open en begrijpelijk te worden gecommuniceerd.

 Eventuele vragen of opmerkingen vernemen wij graag van u: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 Voor het volledige programma met specifieke speerpunten per dorp  verwijzen we graag naar onze geheel vernieuwde website www.algemeenbelangbernheze.nl        

 Bestuur en Fractie Algemeen Belang Bernheze