Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

100214_Cent_vd_BergCent van den Berg uit Dinther staat als nummer 3 op de lijst van Progressief Bernheze. Dat hij zich sterk maakt voor de natuur en het milieu mag geen verrassing zijn, gezien zijn vele verdiensten voor de IVN.
"Bernheze is rijk aan natuur en kent veel verschillende landschappen. Dit biedt enorme kansen en één van de belangrijkste is de Maashorst. Ga vanuit Nistelrode oostwaarts en je maakt een geologische wereldreis in het klein: vanuit de slenk over de breuken en wijstgronden naar de horst. Nergens in Nederland zijn de onderaardse krachten zo duidelijk in het landschap te zien. "

"Na veel werk wordt de Maashorst nu het grootste aaneengesloten natuurgebied in Brabant, omringd door landbouwbedrijven, verblijfaccommodaties zoals bed and breakfast en zorgboerderijen. Een uniek gebied voor de inwoners en bezoekers van Bernheze. En een kans voor ondernemers om activiteiten en streekproducten aan te bieden die passen bij zo’n mooi gebied.

Bernheze moet meedoen in de Maashorst

De gemeente Bernheze is één van de partners in de stuurgroep Maashorst, die wordt voorgezeten door onze oud-wethouder Peer Verkuijlen. De Maashorst strekt zich uit over gemeenten Uden, Oss, Landerd en Bernheze. Progressief Bernheze wil dat de gemeente actief mee doet in dit grote en belangrijke gemeenschappelijke project. Eén van de wethouders van Bernheze moet in dit project een coördinerende en voortvarende rol spelen. De gemeente moet menskracht en geld beschikbaar stellen, net als de andere betrokken gemeenten, de provincie en het waterschap. Er is veel te winnen met deze samenwerking.

Biodiversiteit als natuurlijk en economisch belang

Door de komst van nieuwe natuur, bosomvorming en herstel van de waterhuishouding krijgen heel veel planten en dieren de ruimte in de Maashorst. De waarden en de soortenrijkdom van het gebied nemen toe. De gemeenten geven hiermee invulling aan de afspraak de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen.

Hoe mooier de natuur, hoe meer natuurliefhebbers de Maashorst bezoeken. En meer mensen betekent meer gasten voor verblijfaccommodaties, winkels, cafés, restaurants en andere activiteiten. Veel landbouwbedrijven op de randen van de Maashorst zijn al gestopt met de veehouderij en overgeschakeld op andere activiteiten. Recreatie en toerisme is er voor teruggekomen.

Investeren in de natuur en het landschap maakt de leefomgeving mooier, schoner en aantrekkelijker. Een schone, groene en levendige omgeving trekt investeerders en bewoners. Grote bedrijven kijken steeds vaker naar de kwaliteit van de leefomgeving als ze een vestigingsplaats zoeken. Investeren in de Maashorst is daarom investeren in de toekomst, goed voor welvaart en welzijn."