Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

FransvdVen2010Stem op lijsttrekker, Frans van de Ven!
In de  afgelopen  4 jaar heeft  Algemeen Belang Bernheze (ABB) in de persoon van  wethouder Frans van de Ven een kundig  bestuurder aan de coalitie geleverd.

Als verantwoordelijk wethouder van o.a.  verkeer en milieu heeft hij concrete verbeteringen en voorzieningen gerealiseerd, waarbij veiligheid steeds centraal staat.

  • Door de meerderheid van de Raad goedgekeurd verkeersstructuurplan voor Bernheze en verkeercirculatieplannen per dorp. Met bijbehorend bomenbeleid- en verlichtingsplan.

  • Het aanpassen van de drempels in heel Bernheze en ook in het buitengebied, zoals bijvoorbeeld in Loosbroek en Vorstenbosch,  waarbij de veiligheid voor alle verkeersdeelnemers de boventoon voert.

  • Heeswijk – Dinther: herinrichting N606 Hoog en Laag Beugt, Zijlstraat, Abdijstraat, maatregelen Hoofdstraat i.o.m. de bewoners, waardoor er gelukkig geen ernstige ongelukken meer zijn geweest. Samen DOEN!

  • Nistelrode: verlichting fietspad Udenseweg en herinrichting Nistelrodeseweg. Bouw brandweerkazerne en gemeentewerf.

  • Heesch: herinrichting Nistelrodeseweg, Rotonde ’t Kruispunt, Kerkstraat en Molenstraat i.o.m. met de bewoners. Aanbrengen van verlichting op de Graafsebaan. Samen DOEN!               

Concrete milieuprojecten die zijn gerealiseerd of verbeterd:

  • Energiezuinige openbare LED-verlichting, stookverbod, ecologisch bermbeheer (bijna 50% van de bermen in het buitengebied), onderzoek naar Biomassa energiecentrale in samenspraak met omliggende gemeenten voor verwerking van groente- , fruit- en tuinafval (GFT).
  • Heesch: aanleg bergbezinkbassins. Deze vangen overtollig rioolwater tijdelijk op en vormen een extra maatregel om ongewenste overstort te voorkomen.

  • Heeswijk – Dinther: aanleg nieuwe milieustraat.

Voor het totaal overzicht van de ruim 35 (actie)punten die zijn gerealiseerd, verwijzen wij graag naar de website van ABB onder de knop ‘Bereikt’.

De verkeersproef ’t Dorp centrum Heesch

Het dossier wat reeds jaren voortsleept en waar maar geen voortgang in werd geboekt, verdient het om apart te worden benoemd. Frans heeft dit dossier met verve aangepakt en begeleid.

Het betreft de proef van één jaar, waartoe de gemeenteraad in april 2009 besloot, om te onderzoeken op welke wijze de reeds jarenlange bestaande verkeersproblemen in het overbelaste centrum van Heesch kunnen worden opgelost.

Meerdere onderzoeken zijn uitgevoerd door externe bureaus en die kwamen allen tot de conclusie dat een afsluiting van ’t Dorp de beste oplossing is. Ook de door de ambtenaren van de gemeente Bernheze uitgevoerde verkeersmodellen wijzen in die richting. Gelukkig besloot het college van B&W niet alleen af te gaan op deze onderzoeken en stelde aan de Raad voor om voor de zorgvuldigheid gedurende een periode van één jaar een proef te doen, zodat het effect van een afsluiting gemeten en ervaren kan worden.

Inmiddels zijn wij een half jaar verder en heeft het College van B&W vastgesteld dat de proef naar objectieve maatstaven gerekend voldoet aan de eerder door de onderzoekers voorspelde verkeerscijfers, maar dat de beleving van de verkeerstromen anders wordt ervaren. Enkele winkeliers vinden het in ’t Dorp stiller en bewoners van de Hoogstraat vinden het drukker in vergelijking met voor de proef.

Feiten zijn vriendelijk. Wist u dat er gedurende de proef 1500 auto’s minder per dag aanwezig waren in het centrum van Heesch en dus geen belasting zijn voor o.a. de Hoogstraat, Schoonstraat maar ook in ‘t Dorp. De drukte op de Nistelrodeseweg met 1100 voertuigen per dag is afgenomen is, een gegeven wat aanwonende daar als erg aangenaam ervaren. Er 1000 auto’s minder op de Osseweg en 500 minder op de Cereslaan verblijven.  In milieu opzicht is dit een belangrijk winstpunt voor de uitstoot van o.a. fijnstof.

Het College stelt voor om na zorgvuldige inventarisatie en afweging de huidige verkeersproef aan te passen in ’t Dorp (waar nu de paal is geplaatst) door een éénrichtingverkeer in te stellen (van Oost naar West).

Zover is het uiteindelijk niet gekomen.  Afgelopen week heeft het College de motie van de oppositiepartijen en één niet solidaire coalitiepartner geaccepteerd. Het college zal in maart met een aangepast voorstel (voor eenrichtingsverkeer ) komen. De democratie heeft bepaald dat de proef moest worden stopgezet, maar de vraag is nu of de belangen van de betrokken partijen hiermee gediend zijn?

 ABB waardeert de coalitiegenoten die ons steunen om de verkeersproef te laten slagen en betreurt dat één niet solidaire coalitiepartij zich aan de vooravond van de gemeenteraad verkiezingen laat verleiden om de coalitie te laten vallen.

Wat ABB en onze wethouder Frans van de Ven betreft moet het dossier ’t Dorp centrum Heesch worden opgelost op zo kort mogelijke termijn. Frans maakt het karwei graag af in een volgende termijn.

Wij stellen u daarom voor kies voor duidelijkheid, kies voor standvastigheid, kies voor afspraak is afspraak, die wij samen met u maken voor heel Bernheze. Wij zijn standvastig, maar nemen de democratie in acht!

Kies ook voor een veilig, leefbaar en economisch sterk Bernheze.

Stem op Algemeen Belang Bernheze, lijst 5 .

Fractie Algemeen Belang Bernheze