Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

opgstemVraag 1: Welke "overwinningen" heeft uw partij de afgelopen raadsperiode behaald. Of met welk behaald resultaat is uw partij dolgelukkig?

  • Behoud van het servicepunt in Heeswijk-Dinther
  • De OPG heeft zich zeer sterk gemaakt voor de ontsluiting van Heeswijk-Dinther Zuid. In de huidige raadsperiode is door de discussie die de OPG heeft aangezwengeld er voortgang in het proces gekomen. Naar het zich nu laat aanzien is de ontsluiting in de komende raadsperiode te verwachten. (in 2013/2014)
  • Vraag 2: Welke "nederlagen" heeft uw partij de afgelopen raadsperiode geleden?
    Na jaren van praten en lobbyen heeft de OPG het begrip starter en starterslening meer inhoud kunnen geven. Een starter is in onze begrippen een inwoner die voor het eerst de woningmarkt betreedt. Helaas hebben we niet kunnen voorkomen dat later weer een leeftijdsgrens is ingebouwd. Starters boven de 30 jaar komen niet meer voor een starterswoning en/of een starterslening in aanmerking en zijn zij op de vrije woningmarkt aangewezen.

     Helaas hebben wij ook nog steeds geen collectief particulier opdrachtgeverschap kunnen realiseren. Een onderwerp waar wij ons als OPG fractie toch ook al jaren hard voor maken.

     Vraag 3: Stel de komende vier jaren staat uw partij aan het bewind, waar gaat u zich met name op richten?
     Allereerst de opmerking dat de OPG de afgelopen vier jaar al collegeverantwoordelijkheid heeft gedragen!

     Verkeersproblemen oplossen in de kernen, het openbaar vervoer bevorderen tussen de kernen en zorgen voor betere aansluitingen op het provinciale vervoersnet.; verbeteren en uitbreiden van het fietsnetwerk; het invullen van inbreidingslocaties met woningbouw; het ontmoedigen van intensieve veehouderijen buiten de landbouw ontwikkelings gebieden (log’s), het nog meer bevorderen van recreatieve mogelijkheden en het ontwikkelen van nieuw beleid voor woningbouw om onze jeugd te “behouden”.

     Vraag 4: Specifiek voor Heeswijk-Dinther: Met name in Heeswijk en Dinther is er ongerustheid, onduidelijkheid en/of onvrede over:
    - mogelijke rondweg; een randweg is in onze ogen slechts een halve oplossing. Ideaal zou zijn een volledige rondweg en op deze wijze ook het verkeersprobleem Abdijstraat, Hoofdstraat, Mgr. Van Oorschotstraat (Vinkelroute) oplossen.
     - woningbouw (open plekken, starters woningen, senioren woningen, doorgroei, architectuur);
    Eerst de inbreidingslocaties invullen, met daarnaast uitbreidingslocaties ontwikkelen voor met name starters en seniorenwoningen (levensloopbestendige woningen) Meer toekomstgerichte woningtypes ( bijv. kangeroo woningen) introduceren
     - dorpsinrichting: wat ziet u aan mogelijkheden om plein 1969 (kwalitatief) meer te laten leven als centrale ontmoetingsplek van Heeswijk en Dinther?
    Daar is de OPG zonder meer een voorstander van; duidelijke parkeerplaatsen inrichten. Parkeren op straat langs het plein 1969 verbieden; De open plek van Ter Weer ontwikkelen, in die zin dat met vooral voor ouderen (levensloopbestendig) wordt gebouwd, maar ook woningen worden gerealiseerd voor mensen met beperkingen die zelfstandig in groepsverband kunnen wonen. Of voor mensen die lichte vorm van zorg nodig hebben. Op die plaats zou ook een zorgpunt vanuit Berne Zorg gerealiseerd kunnen worden, bijvoorbeeld huisarts en fysiotherapie. Ook kan gedacht worden aan ontmoetingsruimte annex eetgelegenheid.
     - wens voor een dorpsraad oftewel een mogelijke vertegenwoordiging waar ook Loosbroek en Vorstenbosch gebruik van maken;
    - wens voor een dorpsraad.
    De OPG is voorstander van een dorpsraad voor Heeswijk-Dinther. Juist een groep enthousiaste inwoners opgebouwd vanuit de samenleving kan als een uitstekend klankbord dienen voor de politiek. Zeker met het oog op de realisatie van een integraal dorpsontwikkelingsplan. Loosbroek en Vorstenbosch hebben al een kerncommissie en dorpsraad.
     - leefbaarheid/gezondheid: met name Q-koorts;

    Hoe geeft uw partij deze items een plaats binnen uw programma/aanpak?
    Er zal voortdurend gezocht moeten worden naar een goede balans tussen de agrarische bedrijven en de volksgezondheid.

     Vraag 5: Wat wilt u concreet gaan doen om ons dorpseigene (ons dna) en in het bijzonder ons erfgoed, op eigentijdse wijze te behouden en te laten beleven? Hoe ziet u bijvoorbeeld een vitale toekomst voor de Heeswijkse kerk?

    Beeldbepalende panden zoals kerken moeten meer behouden blijven voor de gemeenschap. De gemeente moet zelf het voortouw nemen en nieuwe bestemmingen bedenken in plaats van sloop en herontwikkeling te prediken. Sloop en herontwikkeling van duur en onderhoudsgevoelig erfgoed wordt nog te vaak als basis voor nieuwe projecten ingezet.

     Vraag 6: Wat is uw standpunt aangaande een mogelijke fusie/samenwerking met de gemeente Maasdonk (en misschien gemeente Landerd), met daarbij in het achterhoofd:

    a) zich als gemeente gesteld ziet om meer en meer complexere problemen aan te moeten pakken en tegelijkertijd (b) te maken heeft met dorpen die -uit alle macht- vechten voor het behoud van een eigen identiteit.

     Het rapport van het externe adviesbureau BMC dat op 23 februari zal worden gepresenteerd heeft onderzoek gedaan naar in hoeverre en op welke wijze Bernheze in staat is alleen of samen met anderen invulling te geven aan haar toekomstige maatschappelijke opgaven. Als dat zou betekenen dat als voor Bernheze voor de toekomst een meerwaarde kan worden gegenereerd  door met een of meer gemeenten intensief te gaan samenwerken of zelfs samen te gaan, dan zijn dat voor de OPG nadrukkelijke overwegingen die meespelen bij de uiteindelijke besluitvorming over dit soort vraagstukken.

     Vraag 7: Welke vraag is niet gesteld en had absoluut gesteld moeten worden? Hoe zou u het antwoord op die vraag formuleren?

     Hoe kunnen we onze inwoners voor de politiek interesseren en hun betrokkenheid bij de leefbaarheid voor hun kern en/ of wijk vergroten?
    In ons verkiezingsprogramma heeft de OPG nadrukkelijk aandacht gevraagd voor een grotere betrokkenheid van onze inwoners; inspreekrecht bij commissie- en raadsvergaderingen; burgerinitiatief, een digitaal burgerpanel waarin de mening van inwoners kan worden gevraagd bij maatschappelijke vraagstukken; de mogelijkheid tot het houden van een referendum.

    Ook het instellen van een jeugdgemeenteraad heeft nog altijd onze sterke voorkeur.