Op het eerste gezicht brengt dit geen aardverschuiving teweeg, maar toch kan de samenstelling van het college van burgemeester en wethouders er heel anders uit gaan zien. We zijn benieuwd.
Alles is mogelijk in Bernheze.
Wordt het een college van 4 of 3 wethouders?
Gaat het CDA, met nu het dubbele aantal raadszetels van de op een na grootste partij, 2 wethouders claimen?
Wil het CDA in het college samen met 3-zetel-partijen als OPG en Bernheze Solidair en/of de linkervleugel Progressief Bernheze en SP?
Of, zoals nu, alleen met de lokale partijen OPG en Bernheze Solidair, mogelijk ook met verliezer ABB?
Of wordt het, hoe irrealistisch het in Bernheze ook klinkt, een coalitie van Progressief Bernheze en SP met enkele lokale partijen zonder CDA?
Kiest men voor een coalitie die kan rekenen op een krappere meerderheid (12 van de 21 zetels) of voor een ruimere meerderheid met een coalitie van 4 partijen?
En, niet op de laatste plaats, welk programma wil in eerste instantie het CDA daadwerkelijk realiseren?
Hoe gaat men het in de verkiezingscampagne gepropageerde ‘vernieuwend denken’ echt handen en voeten geven?
Voor welke kleur groen kiest men, krachtig boeren groen, zacht naturel groen of een mengkleur die iedereen kan bekoren?
Wil men alles op het spel zetten om tot een samenvoeging met Maasdonk (met ook nog Landerd in het achterhoofd) te komen, misschien alleen al om economische redenen, alleen al om Waalbos?
Of gaat men de traditionele weg van gemeentelijke samenvoegingen die gemeenteproblemen zouden moeten oplossen verlaten en wordt ook hier vernieuwend gedacht?
Samen het initiatief nemen om in de regio te komen tot een innovatief, degelijk, ambtelijk samenwerkingsmodel, een non-profit kantoor waar zowel beleidsontwikkeling als uitvoering professioneler en efficiënter kunnen gebeuren? Misschien zelfs als proeftuin onder regie van de provincie Noord-Brabant?
Heeft de nieuwe commissaris van de koningin Wim van de Donk ook geen vraagtekens gezet bij de alsmaar doorgaande gemeentelijke schaalvergroting als remedie voor bestuursproblemen en regelgeving die met het jaar gecompliceerder lijkt te worden?
Of moeten we misschien in groter verband opnieuw durven knippen en plakken, omdat de vorige herindelingronde niet als geslaagd kan worden beschouwd?
Om over na te denken: de gemeente Heeswijk werd meer dan 150 jaar oud, de gemeente Heeswijk-Dinther 25 jaar, de gemeente Bernheze amper 15 jaar?
Wat is wijs, wat is basaal van belang voor onze lokale gemeenschappen?
Hoe kunnen wij werkelijk onze eigen dorpsidentiteit verder ontwikkelen en tegelijkertijd de eigen levensloop tot nu toe in beeld houden?
Grenzen zijn er altijd, waar ligt onze grens?
Geen simpele opgave voor het nieuwe college. Het vraagt om een overdosis gezond boeren verstand en - niet te vergeten - een afdoende medicijn voor besmettelijke virussen als het ‘theater van verborgen agenda’s’ en ‘mooi-weer-spelen’, die zijn ingekapseld in onze westerse wereld. Nieuwe B&W, nieuwe koers, nieuwe power voor onze dorpen. We zijn benieuwd naar de specificaties van de nieuwe gemeentemotor.
(Rien de Visser)