De grootste partij van Bernheze, het CDA, lijkt de regie te verliezen over de coalitievorming. Vier partijen gaan zonder het CDA vanavond met elkaar in gesprek.
De coalitieonderhandelingen in Bernheze worden steeds spannender. Meteen na de verkiezingen leek het er nog op dat het CDA de touwtjes stevig in handen had. De partij van lijsttrekker Eric Daandels steeg van vijf naar zes zetels en werd daarmee veruit de grootste partij in Bernheze. Nog dezelfde avond van de verkiezingsuitslag lag bij de overige partijen al een brief op de deurmat waarin het CDA hen uitnodigde voor een onderling gesprek. Een 'snuffelronde' zoals Daandels het noemde.
Maar inmiddels lijkt het erop dat het CDA de touwtjes niet meer zo strak in handen heeft als vlak na de verkiezingen. Buiten het CDA om zijn een paar andere partijen bezig om te kijken of zij een coalitie kunnen smeden zonder de grootste partij van Bernheze. Bernheze Solidair, Progressief Bernheze, SP en OPG zijn in gesprek om de mogelijkheden voor een zogeheten viertje te onderzoeken. Volgens de partijen is er in zo'n coalitie van vier partijen met elk drie zetels meer sprake van gelijkwaardigheid, dan wanneer ze met het CDA aan tafel gaan. Door het CDA te negeren, speelt vooral Bernheze Solidair hoog spel. De partij van Rien Wijdeven zat de afgelopen vier jaar in de coalitie met CDA, ABB en OPG. Vlak voor de verkiezingen kwam er echter al een klein breukje in de samenwerking die de afgelopen vier jaar zo hecht leek te zijn. Bernheze Solidair kreeg namelijk flinke kritiek van de coalitiegenoten omdat de partij met de oppositie meestemde en zo een einde maakte aan de befaamde verkeersproef in Heesch.
Na de verkiezingen liet Bernheze Solidair duidelijk weten dat de partij wil meedoen in een nieuwe coalitie. Met Rien Wijdeven als wethouder financiën. Volgens het CDA was voorzetting van de huidige coalitie zeker een optie. Wellicht dat ABB die een zetel verloor, plaats zou moeten maken voor Progressief Bernheze, maar Bernheze Solidair leek een zekere partner. Door nu in te zetten op een andere coalitie, zonder het CDA, zet Bernheze Solidair een plek in die coalitie op het spel. Als de 'alternatieve' coalitie geen haalbare kaart blijkt, zal het CDA verder gaan zonder Bernheze Solidair. Volgens Gerard van Dijk, fractievoorzitter van Bernheze Solidair, beseft zijn partij dat maar al te goed. Maar tegelijkertijd zegt Van Dijk goede hoop te hebben dat de vier partijen er wel uitkomen. Verder praten met het CDA heeft Bernheze Solidair zelf al afgehouden.
Ook Progressief Bernheze ziet de coalitie van vier keer drie wel zitten. Vooral ook omdat de partij op voor hen belangrijke punten als het bestemmingsplan buitengebied dichterbij deze drie partijen zit, dan bij het CDA. Voor de SP is het waarschijnlijk de enige serieuze mogelijkheid dat die partij meedoet in een coalitie. De SP heeft het CDA al laten weten dat de verschillen tussen deze twee te groot zijn om verder te praten. De sleutelrol voor een nieuwe coalitie ligt vooral bij de OPG .De partij die bij de verkiezingen één zetel won, kan nu een doorslaggevende rol spelen. OPG wilde zowel met CDA als met Progressief Bernheze verder. Nu dat niet lijkt te gaan, wil OPG graag met de drie andere partijen praten. Als de vier elkaar vanavond weten te vinden, heeft de 'alternatieve' coalitie een grote kans van slagen.
Door Edith Verwegen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.