Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

progressiefbernhezeVoor Heeswijk-Dinther is het van groot belang, dat het verkeer op de weg langs de Zuid-Willemsvaart door kan stromen. Indien het verkeer op deze weg vast komt zitten heeft dat onmiddellijk sluipverkeer door Heeswijk-Dinther tot gevolg. De huidige weg kan het aanbod van het verkeer niet aan, dus er zal een vierbaansweg moeten komen om het sluipverkeer tegen te kunnen gaan.

 Of dat tegelijkertijd een snelweg moet zijn, of dat een 80 km weg voldoende is, dat is natuurlijk de vraag. Een snelweg zonder gelijkvloerse kruisingen kan natuurlijk veel meer verkeer verwerken dan een 80 km weg met een aantal gelijkvloerse kruisingen . Dus een keuze voor een snelweg ( 100 km) zou dan voor de hand liggen . De grote vraag is of dat inderdaad de beste keuze is.

Gevolgen voor de omgeving, landschap en mensen.

Een vierbaansweg in plaats van de huidige tweebaansweg beslaat natuurlijk veel meer grond. Daarnaast gebruiken de ongelijkvloerse kruisingen, die bij een snelweg nodig zijn nog eens 47 h.a. extra. De aansluitingen op de A2 en de A50 en de 4 aansluitingen in Heeswijk-Dinther en Berlicum worden hoog uitgevoerd en zijn daardoor nadrukkelijker aanwezig in het landschap, maar  dat geldt qua zicht en geluid  voor de bewoners van de Laverdonk en van Heeswijk-Dinther.

Snelweg trekt meer verkeer aan

De “eventuele” snelweg tussen Den Bosch en Veghel verbindt de A2 met de A50. Het autoverkeer kan  daarmee dus snel switchen tussen die snelwegen en een automobilist uit bijvoorbeeld Eindhoven kan kiezen of hij via de A2 naar Den Bosch rijdt of via de A50 en de N279. In tijd is dat dan maar een kwestie van enkele minuten meer. De verwachting is volgens het concept van de Milieu-effect-rapportage dat het verkeer op de N279 met 50 % toeneemt, indien het om een snelwegverbinding gaat. Nu gaat de discussie en de MER alleen over de weg Den Bosch- Veghel, maar de plannen gaan verder. Als de plannen om ook tussen Veghel en Helmond/Asten een snelweg aan te leggen doorgaan, dan wordt dit effect nog eens fors versterkt, omdat daarmee de verbinding met de zeer drukke A67 (Rotterdam-Eindhoven-Ruhr-gebied) gelegd is

Het alternatief 80 km weg kan aantrekkelijker worden.

Door de 4 gelijkvloerse kruisingen, die gepland zijn in de 80 km weg wordt er gevreesd voor een goede doorstroming van het verkeer. Moeten het wel 4 kruisingen zijn?  Of in Berlicum 2 aansluitingen ( Middelrode en Berlicum) nodig zijn is de vraag. Aan de noord kant van Berlicum kan wellicht gebruik gemaakt worden van de brug over de omleiding van de Zuid Willemsvaart om daarmee een ongelijkvloerse kruising te realiseren. In Heeswijk-Dinther zijn er nu twee aansluitingen gepland, de huidige in Heeswijk en een nieuwe aansluiting in Dinther ( ontsluitingsweg Heeswijk-Dinther-zuid). Iedereen vindt het van belang, dat die nieuwe ontsluitingsweg er komt, zowel voor de ontsluiting van Retsel alsook voor het verkeersluw maken van de Hoofdstraat, maar moet dat ook leiden tot twee aansluitingen op de N279. Kan dat ook niet met  een aansluitingspunt, waar zowel de weg uit Heeswijk, alsook  de nieuwe  ontsluitingsweg  uit Dinther op aansluiten. De afstand tussen de twee geplande aansluitingen is  slechts  ongeveer1 km. Als daarmee de keuze voor een 2 x2 80 km weg aantrekkelijker gemaakt kan worden ( door betere doorstroming) en voorkomen kan worden, dat er een 100 km snelweg nodig dan is het volgens Progressief Bernheze de moeite waard om dat serieus te overwegen.

Theo van Overbeek

Raadslid Progressief Bernheze