Betrokken samenleving
Vandaag de dag gaat betrokkenheid over solidariteit, over saamhorigheid met elkaar. Mensen nemen met elkaar initiatieven om problemen op te pakken. In wijken, buurten, binnen verenigingen en maatschappelijke organisaties vinden mensen elkaar in overleg. De overheid heeft daarbij de taak om dienstbaar en betrouwbaar te zijn en biedt ruimte aan de samenleving. In zo’n betrokken samenleving vinden nieuwkomers en achterblijvers hun plek en weet iedereen, jong en oud, zich gekend en verzekerd van een plekje.
Ieder draagt zijn steentje bij
De bijdrage van eenieder betreft de vraag aan om naar eigen vermogen mee te doen. Niemand staat aan de kant. Bepalend is niet waar je vandaan komt, maar wie je bent en wat je doet. Dit alles vraagt om een nieuwe vorm van bewustzijn gericht op een duurzame toekomst, in de meest brede zin van het woord en voor alles wat waardevol is. Het gaat over een veilige en leefbare omgeving, over schone energie en het behoud van de natuur, maar evengoed over solide overheidsfinanciën en een duurzame economie. Nieuw bewustzijn gaat ook over respect en waarde van burgers en bestuurders.
Volgende week
In het volgende artikel uit deze reeks gaan we als CDA-fractie in op het ontstaan van ons huidige minimabeleid, de rol van de lokale overheid en hoe we ervoor zorgdragen dat de mensen die het echt nodig hebben er ook gebruik van kunnen maken.
CDA-Bernheze, Margriet Beeftink, Mart Smits en Ruud van der Linde. Kijk ook eens op www.cdabernheze.nl