Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

 Peter_van_BoekelOp 28 september 2011 hebben  de gemeenteraden  van Maasdonk  en van Bernheze in grote meerderheid gekozen om het fusieproces met elkaar op te starten. Feitelijk maakten we een voorlopige keuze voor het samengaan van Bernheze en Maasdonk. Een definitief besluit moet volgens de ingezette Arhi procedure (wettelijke procedure bij fusies) eind dit jaar genomen worden. Wij denken dat met de ontwikkelingen die nu zijn ingezet, we een robuuste plattelandsgemeente worden, die klaar wordt gemaakt voor een eigen (zelfstandige) toekomst!  

Argumenten
Dat besluit namen we toen op basis van de op dat moment beschikbare informatie. Met een aantal goede argumenten. Wij willen als CDA-fractie een grote groene plattelandsgemeente zijn die meetelt in de regio. Een betere belangenbehartiging voor de inwoners van onze gemeente in de regio is noodzakelijk om de eigen identiteit van onze kernen te behouden. Door een fusie wordt een goede dienstverlening mogelijk voor de steeds uitbreidende taken die we de inwoners willen bieden. Daardoor kunnen we efficiënter werken (meer doen voor hetzelfde geld) en de kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie verminderen. Ook werden we gewezen op het feit dat we nu nog wel vooruit kunnen, maar binnen enkele jaren ook als Bernheze moeite zullen hebben om alle overheidstaken naar behoren te kunnen invullen.  Natuurlijk moet het financieel wel verantwoord zijn en de inwoners moeten gehoord worden.

Informatie
Intussen komt steeds meer nieuwe informatie beschikbaar. Daar wordt door veel mensen hard aan gewerkt. Door de provincie is gekeken wat de financieel consequenties zijn door een zogenaamde herindelingsscan te maken. Die wordt deze week openbaar (zie hiervoor www.bernheze-maasdonk.nl). Ook kijken we naar alle voorzieningen in de twee gemeenten. Gemeenschapshuizen, sportvoorzieningen, scholen en ga zo maar door. Zijn die vergelijkbaar, wat kosten ze en wat is de staat waarin ze verkeren. En natuurlijk wordt door allerlei mensen, verenigingen en organisaties nagedacht of het de goede weg is die is ingeslagen. Een representatieve enquête wordt voorbereid. Alle inwoners van 16 jaar en ouder mogen die gaan invullen. En in april en mei wordt in ALLE kernen van Maasdonk en Bernheze een avond georganiseerd waar de informatie nog eens met elkaar bediscussieerd kan worden. Wij hopen velen van u daar te treffen.

Namens de fractie CDA-Bernheze, Peter van Boekel, fractievoorzitter.
Voor meer informatie kijk ook eens op www.cdabernheze.nl