Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Foto20artikel20week20620Fractie20CDA1Afgelopen donderdag is door de provincie Noord-Brabant de herindelingsscan Bernheze-Maasdonk gepubliceerd. Steeds meer informatie komt zo beschikbaar om in het najaar een goede definitieve keuze te kunnen maken of we een fusie willen aangaan met Maasdonk. De scan van de provincie richt zich met name op de financiële verschillen tussen de twee gemeenten. Ook geeft het een doorkijkje naar de financiële positie van een gefuseerde nieuwe gemeente.  Dit geeft in onze ogen opnieuw belangrijke informatie die we nodig hebben voor een goede afweging. De herindelingsscan Bernheze-Maasdonk is een lijvig stuk met allerlei cijfers, tabellen en veel tekst die vooral financieel-technisch van aard is. Moeilijk leesbaar dus voor de leek. Als je de stukken leest wordt wel al snel duidelijk dat zowel bij de financiële positie van Bernheze als die van Maasdonk aandachtspunten en verschillen zijn.

Naast de scan is door onze ambtenaren keihard gewerkt om allerlei andere kerngegevens boven water te krijgen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de WMO voorzieningen in Maasdonk en Bernheze, zijn die vergelijkbaar en wat kosten ze?  Welke verenigingen zijn er in Maasdonk en Bernheze? Hoe zit het met de subsidies die de twee gemeentes  toekennen?  Welke regelingen hebben Maasdonk en Bernheze voor de minima, zijn die vergelijkbaar? Zo is een reeks aan vergelijkingen gemaakt en overzichtelijk neergeschreven in een aanvullende notitie. Een goed stukje werk!

Wij hebben als CDA fractie dan ook een extra fractievergadering belegd om met elkaar naar de stukken te kijken en hier onze mening over te vormen. Financiën zijn belangrijk, maar je zult een totaalafweging moeten maken van alle voors en tegens. Wij vinden naast de financiën ook andere criteria belangrijk om een totaalafweging te kunnen maken.  Denk maar eens aan alle informatie uit de adviesrapporten die al geschreven zijn, de representatieve enquête die we onder u als inwoner van Bernheze gaan houden en niet te vergeten de informatie die we bijvoorbeeld bij de informatieavonden krijgen van de inwoners.  Hoe kijken de omliggende gemeenten tegen deze fusie aan en “zijn we als we fuseren klaar voor de toekomst?”. Kunnen we dan alle taken aan die we moeten vervullen als gemeente.

Het moge duidelijk zijn dat er nog veel water door de Aa zal stromen voordat deze brij aan informatie tot een samenhangend besluit uitgewerkt is. Wij zijn ons opnieuw aan het verdiepen in alle informatie die ons ter beschikking staat. Wij nemen onze verantwoordelijkheid als CDA fractie Bernheze en zullen als gekozen volksvertegenwoordigers een afgewogen keuze maken.

Voor meer informatie: www.cdabernheze.nl of www.bernheze-maasdonk.nl CDA-fractie Bernheze: Margriet Beeftink, Jolanda School, Antoon v.d. Wijst, Ruud van der Linde, Wim van Lith, Peter van Boekel.