Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120408_SP_drietalOp 29 maart publiceerde het BIBT (Bureau Intergemeentelijke Betrekkingen en Toezicht) de herindelingscan Bernheze Maasdonk. Op pagina 10 staat in duidelijke taal: “Maasdonk heeft weinig vet op de botten”. Elders in het rapport wordt dit nog diverse keren herhaald. Daar is geen woord Spaans bij! Waar de SP reeds lang voor waarschuwde is nu bevestigd. Maasdonk is geen geschikte huwelijkspartner. Bernheze krijgt het de komende jaren al zwaar genoeg. Daar hebben we geen “magere” partner bij nodig. De conclusie is duidelijk voor de SP: “Geen vet, geen fusie”.

Bezint eer ge begint!
Het rapport van het BIBT is helder en duidelijk. De financiële positie van toekomstig huwelijkspartner Maasdonk is slecht. Dit bedenkt de SP niet, maar een onafhankelijk bureau dat onderzoek deed. Er wordt melding gemaakt van een gemeente met “weinig vet op de botten”. De reserves zijn op het uiterste minimum beland. Voor 2013 is er een groot probleem in Maasdonk. Verder heeft Maasdonk zijn financiële risico’s niet in beeld. Er is geen koppeling gemaakt tussen weerstandsvermogen (om de risico’s op te vangen) en de daadwerkelijke risico’s. Met andere woorden: je weet niet eens waar je aan toe bent met je toekomstige partner. Verder ligt bijvoorbeeld het OZB tarief voor bedrijven hoger. De gemeente zou € 987.000,-- meer OZB van bedrijven ontvangen in de nieuwe situatie dan waar het gemeentefonds vanuit gaat. Of ondernemers daar op zitten wachten?
 
Heroverwegen
Voor de SP is duidelijk dat het besluit om met Maasdonk samen te gaan van 28 september 2011 opnieuw bezien moet worden. Dit met als basis de herindelingscan van het BIBT. De SP wil de komende moeilijke financiële tijden niet tegemoet treden met een magere bruid. Aan onze inwoners kunnen wij niet uitleggen dat dit goed is voor Bernheze. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
 
De SP-Hulpdienst
De SP-Hulpdienst is er voor iedereen. Hebt u een probleem? Ons team staat u ter beschikking. U kunt terecht op maandag 7 mei in cc De Pas van 19.00 tot 20.00 uur.
 
Contact
Vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem contact op met: Toon van Vugt (tel 0413-292870) voor Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode. Als u SP lid wilt worden. Internet: www.bernheze.sp.nl
 
Theo vd Heijden
Cor van Erp
Toon van Vugt
SP-Bernheze