Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Peter_van_BoekelAfgelopen weken is ongelofelijk veel informatie vrijgekomen over de mogelijke fusie tussen Bernheze en Maasdonk. Nu gaat het met name over de financiële achtergronden van beide gemeenten. En wat blijkt; beide gemeenten hebben vanuit provinciaal oogpunt nog wel wat huiswerk te doen. In Bernheze blijkt de meerjarenbegroting niet op orde te zijn, in Maasdonk wordt met name de grondexploitatie als risicovol aangemerkt. In Bernheze geven we veel te veel geld uit en teren we razendsnel in op onze reserves. In Maasdonk blijken alle aankopen in het kader van onder meer bedrijventerrein Heesch West zwaar te drukken op de begroting. Conclusie van de provincie, beide gemeenten staan financieel onder druk.

 

De informatie is voor iedereen beschikbaar

Als CDA-fractie hebben we een extra vergadering gewijd aan alle informatie die ons is toegezonden. En dat was een heel pakket. Voor zowel Bernheze als Maasdonk zijn er serieuze aandachtspunten. Wat wij heel belangrijk vinden is, wat de consequenties zijn van een eventuele samenvoeging. Financieel gezien concludeert de provincie dat de OZB tarieven bij een nieuwe gemeente, bij gelijkblijvende ambities(wat willen we allemaal realiseren), bijna niet hoeven te wijzigen. Zo kan de OZB voor woningeigenaren zelfs met 3,8 % dalen en voor niet woningen zal ze zo’n 8,8 % stijgen, een “tientjeskwestie dus”. In de budgetvergelijking concludeert de provincie dat zich zowel positieve als negatieve afwijkingen voordoen.

Beide gemeenten verschillen feitelijk niet veel van elkaar, is de volgende conclusie. Wel zitten er verschillen in uitgaven tussen de gemeenten voor subsidies, minimumbeleid en dergelijke. Er is nog veel meer informatie aanwezig. Onze CDA conclusie is, dat het geheel overziende er een aantal aandachtspunten zijn, maar dat onze keuze van september vorig jaar om(eventueel) samen met Maasdonk naar de toekomst te kijken, gesterkt is door de conclusies.

 

In samenhang bekijken, alle zaken mee laten wegen

Wij vinden het wel van belang om alle gegevens in samenhang te bekijken. Het is natuurlijk gemakkelijk om een aantal specifieke onderwerpen er uit te lichten, en die uit te vergroten. Zo kun je natuurlijk zeggen, de subsidies voor verenigingen zijn in Bernheze beter. Of, het minimabeleid in Bernheze is beter, of …. belangrijker is het geheel te bezien en te ontdekken of je er uiteindelijk beter of slechter van wordt door samen te gaan werken.

 

De nieuwe raad beslist

Na een fusiebesluit zal de nieuw gekozen gemeenteraad moeten besluiten wat de dingen zijn die zij belangrijk vinden. Moet het geld naar de verenigingen, moet er een nieuwe school in Nuland of Nistelrode gebouwd worden of moeten we meer geld stoppen in het opknappen van het centrum van Geffen of Heesch. Daarover kunnen en mogen we op dit moment niet beslissen. Op basis van al die ambities zal uiteindelijk blijken wat we wel of niet voor al die voorzieningen gaan betalen.

 

Alle informatie op de website en in elk dorp op papier aanwezig

Wij roepen u op kennis te nemen van het volledige rapport en de meespreekavonden te gebruiken om u verder te laten informeren. Alle stukken zijn te vinden op

 www.bernheze-maasdonk.nl . Hebt u geen internet, kijk dan in de bibliotheken en de dorpshuizen, daar liggen alle rapporten ter inzage. Het is van belang dat u alle gegevens zelf kunt beoordelen om op basis daarvan een goed oordeel te maken en een eerlijk beeld te vormen. Wij vinden het belangrijk dat de informatie objectief, met alle voors en tegens wordt gepresenteerd. Daar staan we voor.

 

Peter van Boekel, Fractievoorzitter CDA-Bernheze