Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120423Cent_v.dDe weg langs de Zuid-Willemsvaart, de N279, is toe aan een reconstructie. De weg is gevaarlijk en er gebeuren veel ongelukken. De weg heeft te weinig capaciteit. Regelmatig staan er files. Om deze problemen op te lossen maakt de provincie een nieuw ontwerp gepresenteerd in een inpassingsplan.
Progressief Bernheze heeft waardering voor delen van het plan maar bedenkingen zijn er ook. De variant 100min krijgt in grote lijnen instemming: de veiligheid en de capaciteit van de weg nemen toe. Echter de toename van het geluid vindt Progressief Bernheze niet acceptabel.

Tachtig op de 100min
Progressief Bernheze stelt voor de maximum snelheid op de weg op 80 km/uur vast te stellen. Verkeer dat 80 km/uur rijdt maakt behoorlijk minder geluid dan 100 km/uur. De geluidsbelasting is in de huidige situatie in het Aa-dal hoog. Door het gebruik van geluidsarm asfalt en een maximum snelheid van 80 km/uur neemt de geluidsoverlast af.

Progressief Bernheze kiest niet voor de 80 km variant met aansluitingen met stoplichten. Progressief Bernheze kiest voor de 100min variant als ontwerp maar dan met een maximum snelheid van 80 km/uur.
Dit heeft geen nadelen voor de doorstroming en geen nadelen voor het leefgenot in Heeswijk-Dinther.

Gemeenteraad
Progressief Bernheze heeft samen met de SP dit voorstel in de gemeenteraad op 19 april gepresenteerd. Jammer genoeg ging geen enkele andere politieke partij mee met dit voorstel. De meerderheid in de gemeenteraad heeft ingestemd met de 100min variant waarop 100 km/uur gereden mag worden.

Progressief Bernheze en de SP betreuren dat de andere politieke partijen onvoldoende het belang van de gebruikers en bewoners van het Aa-dal hebben mee laten wegen en een kans laten liggen een knelpunt op te lossen.
Hopelijk lukt het anderen met het indienen van zienswijzen de provincie op andere gedachten te brengen.