Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Peter_van_BoekelOp 28 september 2010 hebben  de gemeenteraden van Maasdonk en van Bernheze in grote meerderheid gekozen om het fusieproces op te starten.  Feitelijk maakten we een voorlopige keuze voor het samengaan van beide gemeenten.  Een definitief besluit moet volgens de ingezette Arhi procedure (wettelijke procedure bij fusies) in de loop van dit jaar genomen worden. Wij denken dat met de ontwikkelingen die nu zijn ingezet, we een robuuste plattelandsgemeente worden, met een eigen (zelfstandige) toekomst.

 

Argumenten

Dat besluit namen we in september op basis van een aantal goede argumenten. Wij willen als CDA fractie een grote groene plattelandsgemeente zijn die meetelt in de regio. Een betere belangenbehartiging voor de inwoners van onze gemeente in de regio is noodzakelijk om de eigen identiteit van onze kernen te behouden. Door een fusie wordt een goede dienstverlening mogelijk voor de steeds uitbreidende taken die we de inwoners willen bieden. Daardoor kunnen we efficiënter werken (meer doen voor hetzelfde geld) en de kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie verminderen. Nu kunnen we nog wel vooruit, maar binnen enkele jaren zal ook Bernheze moeite hebben om alle overheidstaken naar behoren te kunnen vervullen.

 

Financieel gezond

Natuurlijk moet het financieel wel verantwoord zijn en de inwoners moeten gehoord worden.

Op basis van alle informatie die we nu hebben lijkt dat het geval te zijn. Volgens de berekeningen van de provincie kunnen we samen een gezonde gemeente vormen. Wel zijn er voor zowel Bernheze als Maasdonk serieuze aandachtspunten. Wat wij heel belangrijk vinden is, wat de consequenties zijn van een eventuele samenvoeging. Financieel gezien concludeert de provincie dat de OZB tarieven bij een nieuwe gemeente, relatief weinig hoeven te wijzigen. Na een fusiebesluit zal de nieuw gekozen gemeenteraad moeten besluiten wat de dingen zijn die zij belangrijk vinden.

 

Toekomst van Bernheze

Wij zijn er als CDA fractie van overtuigd dat het samengaan met Maasdonk een kans is. Wij staan volledig achter de ingezette lijn. Een kans die we moeten grijpen om te zorgen dat we klaar zijn voor de toekomst. Zodat we kunnen blijven werken aan de leefbaarheid en identiteit van alle dorpskernen en het mooie gebied daar om heen. Het is een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van onze gemeente.

 

Namens de fractie CDA Bernheze

Peter van Boekel, fractievoorzitter.