Er is de afgelopen maanden veel geschreven over de het fusieproces tussen Bernheze en Maasdonk. Een belangrijke volgende stap is de vraag hoe onze inwoners er over denken. Deze week valt daarom een enquête op uw deurmat. Ook zijn er in april en mei een aantal informatiebijeenkomsten gepland in alle kernen van onze gemeente.
Stemadvies vooraf niet nodig
Wij vinden het als CDA-Bernheze niet nodig om een stemadvies af te geven. Wij vertrouwen er op dat de inwoners van Bernheze een eigen mening kunnen vormen met alle informatie die op de websites, in de kranten en op de informatiebijeenkomsten is gedeeld. Wij vertrouwen er op dat u uw eigen, weloverwogen en toekomstgerichte keuze zult maken bij het invullen van de enquete. Vul hem overigens wel in, of je nou voor, tegen bent, of misschien twijfelt!
Uitspraken de laatste rapporten die over dit onderwerp zijn verschenen.
Het lijkt ons goed om enkele uitspraken uit de aan ons gepresenteerde rapporten te vermelden die van belang zijn voor uw meningsvorming.
• Een algemene conclusie van de provincie die getrokken is bij de Brabantse structuurscan over gemeente Bernheze is de volgende; “Op 28 september 2011 hebben de gemeenteraden van Bernheze en Maasdonk besloten tot een gemeentelijke herindeling / bestuurlijke fusie. De meerwaarde van de herindeling bestaat uit met name kwalitatief betere dienstverlening, financiële voordelen en een betere strategische positie in de regio voor beide gemeenten”.
• “Uit de vergelijking van de onderlinge verschillen van veel functies kan worden geconcludeerd dat de verschillen beperkt zijn en kan worden geconstateerd dat beide gemeenten niet wezenlijk van elkaar verschillen”. “De sociale structuur van beide gemeenten is ongeveer hetzelfde”.
• “De totale OZB per inwoner in de gemeente Bernheze en Maasdonk is nagenoeg gelijk”. “Bij een herindeling, op basis van de gegevens van 2012 en bij een gelijkblijvende totaalopbrengst OZB, zouden de OZB-tarieven voor woningeigenaren van de gemeente Bernheze dalen met 3,8 % en voor niet-woningen stijgen met 8.8%”.
• “De algemene uitkering van de heringedeelde gemeenten zal op basis van de gegevens structureel ca. 495.000 Euro lager zijn dan de optelsom van de algemene uitkeringen van de huidige gemeenten”. Efficiëntievoordelen moeten dit opvangen. Om frictiekosten op te vangen krijgt de nieuwe gemeente een uitkering van het rijk. “ Deze tijdelijke maatstaf zou op basis van het huidig aantal inwoners uitkomen op een bedrag van 4,32 miljoen Euro. Dit bedrag zou voldoende moeten zijn om de lasten van de zogenaamde frictiekosten op te vangen”.
• Uit een ander adviesrapport (BMC): “Met een gemeentelijke herindeling tussen Bernheze en Maasdonk ontstaat een grote, landelijke gemeente tussen de stedelijke gebieden van ’s Hertogenbosch, Oss en Uden-Veghel. Een plattelandsgemeente die gelet op haar omvang en mogelijkheden (bestuurlijk, organisatorisch, financieel) in staat moet worden geacht om haar huidige en toekomstige, lokale en regionale opgaven, naar behoren te verrichten”
Gemeenteraden moeten besluiten nemen
Wij zijn als CDA-fractie benieuwd naar uw mening. We zullen bij de definitieve afweging die we in september gaan maken rekening houden met de uitkomsten van de enquête. Die zullen we mee laten wegen, samen met alle informatie die ons de afgelopen tijd is en komende tijd zal worden verstrekt.
Fractie CDA-Bernheze. Meer informatie: www.cdabernheze.nl