Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan thumbHet wereldje van die blinde bedelaar Bartimeüs is heel klein geworden. Mensen snauwen dat hij zich stil moet houden. Wat Bartimeüs ervaart, is langzaam gegroeid in zijn leven. Toen hij klein was probeerden zijn ouder hem te beschermen. Hij zou wel eens in een put kunnen vallen, of verdwaald raken. Natuurlijk goed bedoeld van die ouders. Maar het wereldje wordt dan wel klein. Bij het ouder worden, wordt Bartimeüs geconfronteerd dat hij echt niet alles kan. Zijn ouders sterven. De sociale voorzieningen zijn niet zoals vandaag, dus hij komt langs de kant van de weg te zitten, bedelend.

 

Vandaag is voor velen de wereld klein geworden. Wanneer je werkloos wordt, is de kans groot dat je contacten fors minder worden. Wanneer je verliefd wordt op een ander terwijl je getrouwd bent, gaat alle aandacht uit naar het laveren in een moeilijke situatie. Veel andere dingen ontgaan je dan. Je wereld wordt wel klein als je alleen uit bent op het verzamelen van veel spullen, of geld. Er zijn veel Bartimeüssen vandaag, gewild of ongewild.

Bartimeüs wil dit niet, maar hij weet niet hoe hij er uit moet komen. Zijn mogelijkheden zijn beperkt als blinde bedelaar. Hij kent echter wel ‘iemand van horen zeggen’… Hij heeft gehoord van een zekere Jezus die mensen geneest. Hij heeft gehoord dat voor deze Jezus iedere mens telt, ook iemand die langs de weg zit te bedelen. Iedere mens telt…

‘Jezus, Zoon van David, heb medelijden met mij!’,  dat roept Bartimeüs uit. Een eenvoudig gebed. Een noodkreet. Misschien denkt Bartimeüs: baat het niet, het schaadt ook niet. De mensen begrijpen deze noodkreet niet. Ze snauwen hem toe te zwijgen. Eén hoort die noodkreet wel. Jezus reageert. En Bartimeüs komt uit de goot en onder de mensen. Hij mag zijn verhaal doen. Hij wordt bij de mensen gebracht. En dan gebeurt het wonder! Hij ziet.

Zou dat de genezing zijn? Onder de mensen worden gebracht? Je kleine wereldje verruilen voor een veel grotere wereld van allemaal verschillende mensen, mensen die bemoedigen, maar soms ook snauwen? Mensen in alle soorten en maten? Bartimeüs steekt zijn hoofd niet in het zand zoals struisvogels dat doen. Wie zijn hoofd in het zand steekt, kiest voor een kleine wereld van alleen het eigen ‘ik’. Wie ingaat op de roep en er in gelooft, voor hem wordt de wereld groter, veel groter.

Deze week hebben we iemand begraven die wist dat ze naar haar ouders terug ging. Hier op aarde geloofde ze in een verder aan de dood. Dan is je wereld groot. Over de grens van de dood heen. Dat gaan we ook weer vieren met de feesten van Allerheiligen en Allerzielen deze week. Geen kleine, bekrompen wereld, maar een grote wereld waarin zoveel mensen elkaar gegeven zijn. Grenzen bestaan dan niet meer.

Ik ben er trots op dat ik deel uitmaak van een wereldwijde bedweging van Jezus Christus, de kerk. Met alle schaduwkanten die de kerk ook heeft en die de laatste tijd fors zijn uitvergroot, gebeurt er ontzettend veel goeds in ons land en op vele plekken in onze wereld. De boodschap van Jezus dat iedere mens telt, ook de blinde in de goot, ook de mens die vast zit in een kleine wereld, bezielt velen. En gelukkig kunnen we die mensen volgen want de sociale media brengen hun inzet in onze huiskamer.

Maar één stap mogen we nooit vergeten. Dat is de eerste stap. De stap van het geloof in de mogelijkheid dat het anders kan. ‘Jezus, Zoon van David, heb medelijden met mij.’ Het is een noodkreet, het is een gebed, het is eerste stap om verandering te brengen in je situatie. Je handen uitstrekken. Dit gebed wordt door vele christenen van de Oosterse kerken gebeden. Gebedssnoeren helpen hen daarbij. Voor wie bidt, is de wereld niet klein, maar open. Wie zijn handen uitstrekt, opent zich voor anderen.

Onze samenleving lijkt groter en groter te worden. Toch leven veel mensen in een kleine wereld. Wij - hier - openen ons voor elkaar en voor die wereld van God. Heb je daar concreet wat aan? Ja, want in het dagelijkse bestaan mag je dan steeds rekenen op een immens netwerk. Het netwerk van onze God en van zijn gemeenschap. En dat zijn we met velen...

Joost Jansen o.praem.

 

Om verder te gaan: Hoe groot is uw wereld?

Deze overweging heeft als uitgangspunt Marcus 10,46-52

U kunt reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.