Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haanoverweging op 4 november. 

Wat moet ik doen? Wat moet ik in hemelsnaam doen? Je hoort het mensen zeggen. De toevoeging ‘in hemelsnaam’ geeft nog wat extra dimensie aan de vraag. Er wordt een perspectief van Boven bijgehaald, bewust of misschien onbewust. Wat moet ik doen? En als er een antwoord wordt gegeven, wordt er dan geluisterd? Zit ‘m daar misschien de moeilijkheid? Luisteren?!

In onze wereld en in de lange geschiedenis van de mensheid is veel wijsheid voor handen. Maar hoe luister je? Hoe filter je al die goede raad, al die ervaringen voor je eigen dagelijkse bestaan? Met welk perspectief? Wat wil je opbouwen? Vele cursussen worden aangeboden. Yoga, zen, sensitivtytraining. Mindfulness is ‘hot’, vandaag, het is helemaal in de mode. Het is een methode om een zachtmoedige houding aan te gaan met alles wat je tegenkomt. Het goede en het kwade. Eigenlijk ook wat je bij een christelijk huwelijk belooft: in voor- en tegenspoed, in goede en kwade dagen, bij ziekte en gezondheid. Maar dan gaat het om elkaar trouw te blijven… De meeste methoden die ons vandaag worden aangereikt gaan over het eigen ‘ik’, ze zeggen wel: ‘happy me’,  ‘gelukkige ik’.

Jezus zegt: ‘Luister Israël! De Heer onze God is de enige Heer. Gij zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart, geheel uw ziel, geheel uw verstand en geheel uw kracht. Het tweede is: Gij zult uw naaste beminnen als uzelf. Er is geen ander gebod voornamer dan die twee.’ Ik word dus aangesproken, en ook ieder van ons, ieder persoonlijk. En doordat God ons allemaal aanspreekt hebben we ook iets gemeenschappelijk. Niet gelukkige ‘ik’, maar gelukkige ‘wij’, ‘happy we’. Het gaat niet alleen om een zachtmoedige houding bij alles wat mij overkomt, het gaat om zachtmoedig met elkaar om te gaan. Om iets te hebben met die naaste, want hij of zij is zoals ik ben. We zijn mensen met elkaar.

Jezus doet hier eigenlijk niets bijzonders. Als gelovige jood zegt Hij de joodse geloofsbelijdenis op. Net zoals wij na deze overweging onze geloofsbelijdenis zullen uitspreken. Iedere jood bidt dagelijks: Luister Israël, de Heer uw God is de enige Heer… Jezus herhaalt gewoon dat wat iedere jood van zijn tijd gelooft. Wat moet ik dus doen? Luisteren naar de ervaringsverhalen van je traditie, je open houden voor God en voor anderen, en dan je eigen weg gaan. Zo werkt dat bij Jezus.

Zo kan het ook werken bij ons. Met al onze vragen, onze twijfels, hoeven we het niet helemaal alleen uit te zoeken. Er is een netwerk aan verhalen, aan mensen, heilige mensen, nu nog levende mensen. Veel ervaringen die ons sterken. Maar we moeten ze wel durven horen, we moeten wel willen luisteren naar al die ervaringsverhalen. Het verhaal bijvoorbeeld van Christine die haar goede baan opgeeft om te leven bij geestelijk zwakke mensen. Christine heeft een goede opleiding genoten, universiteit zelfs. Ze kiest er voor om zich onder te dompelen in een van de huizen van de Arkgemeenschap waar mentaal gehandicapten samenleven met andere mensen. Of Gerard die in de krant las over de oprichting van Schuldhulpmaatje en zich aanbiedt om maatje te worden van mensen die financiële problemen hebben. En zijn vrouw volgt hem ook. Of een zwaar zieke man die positief de wereld blijft inkijken en de mensen die hem bezoeken daarmee inspiratie geeft.

Steeds opnieuw zijn dit mensen die goed weten te luisteren naar wat er om hen heen gebeurt. Ze trekken er de consequenties uit. Ze doen het ook belangeloos want dan blijven ze innerlijk vrij en wordt het meer uit liefde gedaan en niet uit berekening. Ze weten de tekenen van de tijd te verstaan.

Weten wij dat? Weten wij de tekenen van onze tijd? Wat tekent zich af in al die discussies rondom het regeerakkoord? Een hang naar ‘happy me’ of naar ‘happy we’? Wat kan ik er uit halen voor mij zelf of wat bouwt die verkrampte samenleving op? Liefde tot God, liefde tot de naaste: het is zo ontzettend concreet. Heel dichtbij en daarom ook moeilijk. Maar luisteren kunnen we allemaal. Je oren, je ogen openzetten. En ook je hart…

Waar leg jij je oor te luisteren?

reageer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.