Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haanIn het 32e regeringsjaar van koningin Beatrix, in het 6e jaar van het pontificaat van paus Benedictus XVI, bij het begin van het tweede ambtstermijn van Barack Obama als president van de Verenigde Staten, toen Mark Rutte premier was van Nederland, kwam het Woord van God over…. Ja, over wie?

Lucas plaatst het verhaal van Johannes de Doper en daardoor ook dat van Jezus binnen de geschiedenis van zijn dagen. Hij pakt het groots aan. Het ging in die tijd in feite maar om een handjevol gelovigen. En toch… Lucas meent dat wat hier begint revolutionair is voor de hele wereldgeschiedenis. Als we na tweeduizend jaar terugkijken dan moeten we hem gelijk geven. Niet dat het allemaal, in alle eeuwen, zo perfect gegaan is. We kunnen echter niet ontkennen dat de Bijbelse boodschap baanbrekende gevolgen heeft gehad. Er zijn echt wel wegen rechtgetrokken, er zijn heus wel gaten in de weg gevuld. Bij volksstammen mensen is er vooruitgang gebracht door verbeterde levensomstandigheden omdat mensen zich voor een ander hebben ingezet naar het voorbeeld van Jezus. Er zijn echt angsten weggenomen. Er is omgezien naar de meest kwetsbare, juist omdat Jezus zelf een kwetsbare weg is gegaan. Tot en met de mislukking op het kruis. De dood heeft niet het laatste woord, zo is in zijn bestaan af te lezen.

Maar op wie valt vandaag dat Woord van God? Hoe kan ik zien dat het Woord van God bezit heeft genomen van mensen? Waaraan kunnen we aflezen dat het wat uitmaakt dat je dit verhaal over Johannes de Doper en het verhaal van Jezus, handen en voeten geeft? Wanneer de Mayakalender het einde van de wereld voorspelt op 21 december a.s., brengt ons dat in de war of gaan we toch vertrouwvol Kerstmis vieren enkele dagen later? Wanneer mensen niet goed in hun vel zitten, blijven we dan luisteren tot het einde toe? Bij de doopvoorbereiding deze week stonden jonge ouders verbaasd over het feit dat er vandaag nog gebiecht wordt, het sacrament van boete en verzoening. Ik vertelde hen dat bij zware fouten in een mensenbestaan er vrouwen en mannen zijn die een beroep doen op God om weer vrij door het leven te gaan. Het sacrament van boete en verzoening is daar een mooie weg voor. Niet alles los je op met een bezoek aan een psycholoog of psychiater. In de eerste lezing gaat het over een breuk in de relatie tussen mensen en God. Die God wil waar mensen tot duister zijn vervallen ze weer in het licht krijgen. Hij wil hen verlossen, verzoenen met zichzelf en met Hem.

Al deze voorbeelden verwijzen naar situaties waarin de goede Geest van God aan het werk is. Het zijn allemaal plaatsen waar dalen worden gevuld, ruwe wegen effen worden. Het toeleven naar Kerstmis is dus geen louter geestelijk gebeuren, iets voor je eigen innerlijk. De advent vraagt dat je ook de boel bij jezelf en in je omgeving op orde brengt. Dat we samen ook helpen om het elders op orde te krijgen. Daarom een Adventsactie. Daarom een kerstpakkettenactie. Het zijn concrete daden waardoor wij die Johannes de Doper nieuw leven inblazen.

Ons christelijk geloof is een aards geloof maar wel met het oog op de hemel. Wat we Boven zullen krijgen is eerder een toegift. Het gaat er echt om dat we hier beneden ons steentje bijdragen aan harmonie, aan wederzijdse ondersteuning, aan verzoening. We moeten natuurlijk het geweld op het voetbalveld veroordelen, we kunnen een stille mars houden. Dat is allemaal goed. Belangrijker lijkt me dat in de gezinnen, in het gewone menselijke verkeer, we met z’n allen zorgen voor respect en wat meer mededogen. Het is een taak van ons allen. Kronkelpaden moeten weer recht worden… Geen gekronkel maar recht door zee in het meenemen van jongeren naar volwassenheid. We moeten het licht overal toelaten, tot in de duistere krochten van ons binnenste.

Zo concreet kan de Advent nu zijn. Johannes de Doper zou wellicht in deze trant vandaag spreken. Hij is de voorloper, hij is de wegbereider. Hij wil dat mensen klaargestoomd worden om Christus in hun midden te ontvangen. Zijn wij samen die Johannes de Doper? Bereiden wij samen de komst van Christus op Kerstmis voor?

Joost Jansen o.praem.

Voelt u wel eens een sterke ingeving om iets positiefs bij te dragen bij anderen?

Het evangelie is Lucas 3,1-6

U kunt reageren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.