Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haanMijn oude – al lang gestorven – tante Maria bad om mooi weer voor haar 50-jarig kloosterfeest. Mijn moeder kwaad: ‘Daar bid je niet om, zeker niet als je non bent.’ Waarvoor zou een non dan moeten bidden? Ik kan het mijn moeder niet meer vragen. Zij bidt nu voor mij, bij God. Waarvoor zou ik, zouden wij moeten bidden?

Mag ik bidden om een nieuwe wasmachine nu de oude het begeven heeft? Mag ik bidden dat mijn kleinzoon zijn tentamen haalt? Mag ik bidden om vrede in de wereld? U merkt dat dit heel verschillende motieven zijn om te bidden. Het is bidden om een gebruiksvoorwerp, om de mogelijkheid te slagen voor een examen, of voor geluk en vrede voor veel mensen. Allemaal goede redenen? Het is het verschil tussen bidden om wat onmiddellijk voor handen ligt of bidden om iets dat verder dan ons bed ligt.

Wij bidden veel meer dan wij denken. Onderzoekers zeggen dat. Er is ook veel verborgen bidden: als je in bed ligt en niet in slaap kunt komen of als er iets verschrikkelijks gebeurt in de wereld. Mijn God! Zoveel manieren van bidden. Ook nu.

We hoorden twee verhalen over bidden. Stefanus die gestenigd wordt omdat hij getuigt van Jezus. Stefanus is de eerste martelaar ná Jezus die tot God zijn Vader bidt op de vooravond van zijn eigen dood. Ook een martelaar, een getuige. Voor wie bidden zij? Waarom bidden zij? Stefanus bidt voor zijn ziel én voor hen die hem stenigen. Bidden voor anderen en bidden voor je eigen ziel dat die bewaard blijft in God. Eens mag je namelijk je leven terug geven aan je Schepper… Dat is wel een ander bidden dan voor mooi weer op een feest. Jezus bidt voor zijn vrienden. Op de eerste plaats echter is zijn bidden een eer brengen aan God. Belangeloos gebed. Gewoon omdat die Ander belangrijk voor je is. Bidden om er niets voor terug te krijgen. Dat doen we niet snel. Want we leven in een tijd waarin alles een prijs heeft. Kun je echte liefde uitdrukken in geld en goed. Daar weten moeders van mee te praten…

Ik ken mensen die zich soms te buiten gaan sterke uitdrukkingen als er iets in hun leven niet naar wens verloopt. Ze halen er zelfs God bij. Waar dient Hij dan toe als ik toch niet krijg wat ik graag wil. Het hele aspect van belangeloosheid en van liefde is dan verdwenen. Ik wil dit of dat hebben en wel hier en nu. En God moet dit maar voor mij klaar maken. Waarom is Hij er dan? Hij moet toch van nut zijn?

Misschien dat u glimlacht. Maar zijn er geen kinderen die af en toe ook zo tegen hun ouders reageren en ageren? Van kleine kinderen pikken we het omdat het een bepaalde fase in hun ontwikkeling is. Wanneer volwassenen zo tegen God ageren dan hoop ik dat ze verder groeien in hun relatie met Hem. Bij bidden gaat het namelijk altijd om een volwassen relatie. Bidden is geen toverformule. Bidden is spreken met. Is openstaan voor. Soms ook zonder woorden. Dat noem je dan beschouwing, contemplatie, meditatie. En daarvoor hoef je echt niet aan yoga te gaan doen of andere vormen uit Oosterse godsdiensten. Het christendom heeft het allemaal in huis.

En toch heeft bidden nut. Niet om door flink te bidden dat te verkrijgen waar je om vraagt. Bidden heeft nut omdat bidden mijn eigen innerlijk voedt en omvormt. Ik bid in velerlei vormen wel enkele uren per dag. Ik ben daar echt geen heilige door geworden. Zoals wij nu in deze viering met elkaar optrekken: ook dit is bidden. Bidden maakt je open, maakt je milder, laat je ook kanten van je bestaan ontdekken waardoor je rijker wordt. Wie wil groeien in liefde en verbondenheid zal op de een of andere wijze bidden. Ook ten volle aanwezig zijn bij die ander waar je van houdt of waarmee je een band hebt. Is trouwens zo maar stil bij elkaar zijn niet een intieme vorm van aanwezigheid?

Jezus bidt tot zijn Vader om zijn vrienden. Hij bidt dat zijn vrienden groeien in liefde. Hij bidt dat zij getuigen dat God liefde is en dat God die liefde wil laten groeien onder mensen. Kunnen wij zo bidden? Dat liefde groeit tussen mensen? Dat God gezicht krijgt onder ons? Hier en nu?

Joost Jansen, norbertijn