Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haanAnouk heeft onze natie gered! We tellen weer mee op het internationale vlak. Birds heet het liedje. Vogels vallen van het dak, als druppels regen, geen trots… Ik geloof niet dat de tekst zo geweldig is. Maar wat gebeurt er met zo’n tekst als een Anouk het zingt. Je hebt wel een enthousiaste dame nodig, anders wordt het niks. Een ander voorbeeld: in de kerk van Heeswijk is afgelopen zaterdag een jonge marktkoopman getrouwd.

Ik kan me voorstellen dat mensen de potten en pannen, ongeacht ze goed of slecht zijn, deze toch kopen. Hij weet te overtuigen. Zo maar twee voorbeelden van gewone en ongewone zaken in ons bestaan en waar het op aankomt is de bewogenheid. Met bezieling kun je zoveel meer.

Op het feest van Pinksteren vieren we dat het enthousiasme van God los komt. De mensen waarop de heilige Geest valt, blijven wie ze zijn. Ze hebben dezelfde blauwe of bruine ogen als voorheen, ze worden echt niet groter of kleiner, of dikker of dunner. Maar ze worden wel andere mensen in de zin dat ze enthousiast worden. Enthousiast voor de goede zaak van Jezus. Kenden die apostelen nu plotseling allemaal vreemde talen zoals we hoorden in de eerste lezing? Dat zou gemakkelijk zijn voor de eindexamenleerlingen die nu zwoegen en zweten. Van die apostelen wordt zelfs gezegd: het zijn maar Galileeërs en geen gestudeerde mensen van de gegoede stand uit Jeruzalem. En juist die apostelen worden verstaan door al die buitenlanders die naar de hoofdstad van Israël waren gekomen. Er klinkt een beetje jaloezie door in die opmerkingen. Dat is nu het bijzondere van de gave van de heilige Geest.

Wat is er voor nodig om die heilige Geest te ontvangen? In de afgelopen weken hebben in totaal 53 jongeren in onze parochies van HDL het sacrament van het vormsel ontvangen. De deken komt, wij bidden om de gave van de heilige Geest. De vormheer geeft een kruisje met chrisma op het voorhoofd van deze jongens en meisjes. En is dat het dan? Zijn ze dan ineens enthousiaste christenen geworden die garant staan voor de boodschap en het werk van Jezus? Zo simpel is het natuurlijk niet. Er is veel voorwerk gedaan en het eigenlijke werk komt ná het feest van het vormsel. Deze jongeren zijn zes keer bij elkaar gekomen. Ze hebben gewerkt rond getuigenissen van mensen voor wie God veel betekent en die ook zo door anderen zijn opgemerkt. Deze jongeren hebben zich echt moeten uitspreken. Ze hebben een keuze gemaakt, een keuze voor een toekomst met pit en enthousiasme. Hun toekomst in onze samenleving zal echt niet zo eenvoudig zijn…

Kunnen wij die heilige Geest vandaag opnieuw ontvangen? Sommigen onder ons hebben wel een hele lange voorbereiding achter de rug. Kijk maar eens naar ieders leeftijd. Wat kan er dan in ons leven veranderen? Het gaat er steeds om hoe je omgaat met je dagelijkse realiteit. Ben je ontslagen? Je hebt de keuze om jezelf op te sluiten in je teleurstelling of je kunt de nieuwe ruimte invullen met onbetaald werk voor de samenleving. Gaat je alles voor de wind? Hoe deel je dan met anderen? Ik ken een vrouw die objectief gezien heel weinig te makke heeft, maar ze blijft wel in contact met anderen. Ik ken mensen – jonge mensen, oude mensen - die een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. En als het dan een keer tegenzit? Dan geeft die goede Geest van God je een extra duwtje in de rug om toch door te gaan waar anderen afhaken.

Is die goede Geest van God alleen maar nodig voor de sociale cohesie? Neen, de heilige Geest van God verbindt ons met Gods intimiteit. De heilige Geest is namelijk de adem van God. God wil ons inademen. Het is als het ware dat Hij ons op de mond wil kussen om ons zijn adem te geven. Dat is nogal intiem maar het drukt wel uit dat het om hele diepe communicatie gaat. En wat gebeurt er als je diep van binnen aangeraakt wordt? Juist, dan sta je in vuur en vlam, dan word je enthousiast. Je blijft dezelfde persoon maar toch totaal anders. Je neemt anderen in je enthousiasme mee. Je zorgt er voor dat mensen elkaar gelukkig maken. Je ruimt wat maatschappelijke barrières op, je zorgt dat de wereld een beetje gelukkiger er uit gaat zien. Maar vooral: je voelt dat je zelf groeit in geluk.

En dat allemaal door die Geest die ons vandaag met Pinksteren wordt geschonken.

Joost Jansen o.praem.