Voor alles kun je tegenwoordig een app op je smartphone installeren. Voor hen die geen smartphone hebben: het is een applicatie op je tablet of smartphone waardoor je veel meer mogelijkheden krijgt. Wie een app van zijn bank heeft, kan gemakkelijk mobiel betalen. Een app van de Wegenwacht helpt je bij autopech. Wij mensen hebben ook een belangrijke app: de app om goede dingen te doen. De barmhartigheidsapp. En nog en andere app: om God te ontvangen. Allemaal hebben we die apps meegekregen bij onze geboorte. Maar hebben we die apps wel geactiveerd? Want u weet dat je een app moet activeren – vaak met een wachtwoord- wil het allemaal ook werken,
Dat is ook het grote probleem in het evangelie. Alles is voorhanden, de tafels zijn gedekt, je hoeft maar aan te schuiven. Echter: de mensen zien de geopende deur niet, ze weten niet eens wat daar binnen allemaal voor hen klaar staat. Je kunt een prachtige reclamecampagne op touw zetten, de Hadeejer kan er achter gaan staan, de Bernhezer of DeMooiBernhezeKrant. Misschien haal je wel het Brabants Dagblad, de mensen komen niet in grote aantallen. Nog sterker: als je een beetje aandringt dan maken ze het zelfs belachelijk. Laat jij je kind nog dopen? Of wordt er een pastoor met zijn parochianen opgepakt en vermoord zoals in Syrië of in Nigeria door Boko Haram. U begrijpt: de gelijkenis in het evangelie gebeurt ook vandaag. En zo zijn gelijkenissen bedoeld. Het gaat bij gelijkenissen steeds om de link naar het leven van vandaag. God heeft aan iedere mens de apps meegegeven om goed te doen en zijn liefde te ontvangen.
Liefde kan iemand alleen maar geven als er eerst van hem of haar gehouden is. Zo is dit bij mensen. De moeder, de vader die meteen als hun kind geboren is, hun liefde laten blijken, zorgen er voor dat het kind later ook weet wat liefde is. En er naar blijft verlangen. Maar ook leert om zelf weer liefde te geven. Dat is het mooie bij ieder doopsel dat in deze kerk gevierd wordt. Wij vieren dan het wonder van de komst van een nieuw mensenkind, een wonder van liefde. Hiervoor hoef je echter nog niet naar een kerk te gaan. We vieren bij het doopsel ook dat God van dit kind houdt, dat dit kind tevens een kind van God is. Dat het kind ook opgenomen wordt in de familie van God. Dat we als het ware die app van de liefde laten doorkomen. Dat we samen als parochie zeggen: kindje, je bent in staat om liefde te ontvangen en liefde te geven. Wij zullen er alles aan doen om dit bij jou veilig te laten groeien.
Want het kan ook anders verkeren. Door onhandigheid, soms ook door boosheid, kunnen we die capaciteit van liefde bij anderen of bij jezelf uitschakelen. Helemaal wegmaken kan niet. Maar als de ene leerling op een school in Voorburg een medeleerling doodsteekt, dan is er wel wat aan de hand. Niet alleen bij die leerling, maar meestal ook bij de omgeving waarin deze jongen is opgegroeid. Normen verwilderen niet zomaar in onze maatschappij.
Gelukkig zien we in onze omgeving, en ver over onze eigen grenzen heen, voldoende voorbeelden van mensen die de capaciteit tot goed doen hebben ontwikkeld. Natuurlijk is daar het meisje Malala dat de Nobelprijs voor de vrede krijgt. Ondanks haar twee gehoorapparaten en een stalen plaat in haar hoofd vanwege een moordaanslag, weet zij toch de daders te vergeven. Ze gaat door met haar strijd voor onderwijs voor meisjes. Maar dichtbij huis is er Pieter die steeds opnieuw het opneemt voor gepeste klasgenootjes. Als het niet ergens klein onder ons begint, dan gebeurt het ook niet op het grote wereldtoneel.
De kans om bij het bruiloftsfeest te zijn, ging voorbij aan die genodigden. Ze activeerden niet die app die in hen was. Hun capaciteit om bij het feest van de liefde te zijn (want dat is toch een bruiloft) spraken zij niet aan. Jammer. Wellicht laten wij ook wel eens iets liggen. Maar wij allen hier in deze kerk zijn ons wel bewust dat we in beweging moeten komen, dat we elkaar moeten opzoeken, dat we ons moeten laten raken die een ander. Anders waren we hier niet. Wij hebben allemaal die app, die capaciteit. We moeten er wel actief mee omgaan. En hoe meer je er mee omgaat, des te gemakkelijker het op een gegeven moment gaat. Het moment dat we krijgen … van God.
Joost Jansen, norbertijn