Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan thumbMatthijs - een jongetje van 7 jaar – vraagt: ‘Hoe ziet God er uit?’ ‘Hij is heel lief en is te vertrouwen’,  antwoord ik spontaan. Dat is voor hem voldoende. Gelukkig maar, denk ik. Er zijn van die vragen die met name kinderen kunnen stellen, waarop je geen pasklaar antwoord hebt. Je voelt je als het ware in een valkuil getrokken. Hoe red ik mij hier uit?

Dat gevoel heeft Jezus waarschijnlijk ook toen mensen van naam Hem op het Tempelplein willen vastzetten. Of Jezus nu ‘ja’ of ‘neen’ zegt op hun vraag: altijd fout. Betaal je belasting dan heul je met de vijand, de onderdrukker. Betaal je geen belasting dan kun je opgepakt worden door de Romeinen. Hoe komt Hij er uit? Uiterst effectief: laat eens een belastingmunt zien? En ze hebben er een in hun zak! Verkeerd! Totaal fout. Ze heulen dus zelf met de vijand. En wat erger is: op die belastingmunt staat de beeltenis van de keizer als Romeinse god. Dus ook nog eens afgodendienst en dat op het Tempelplein!

Wij kunnen ons nu verkneukelen in het feit dat Jezus zijn tegenstanders lekker heeft vastgezet met hun eigen wapens. Maar daar gaat het mijns inziens niet om in dit verhaal. Dan blijft dit evangelie een huzarenstukje van wie de slimste is. Het moet toch om meer gaan, lijkt me. En dat is ook zo. Het gaat om die innerlijke drive die in goede en kwade dagen Hem en ook ons kan bewegen om meer vrijheid te brengen. Vrijheid om lief te hebben, vrijheid om een goede sfeer te scheppen. Daarvoor heeft God ons zijn Zoon gegeven, om ons tot vrijheid te brengen. De machthebbers van deze aarde brengen meestal slechts vrijheid voor een kleine groep mensen, voor hen die zich aan hen binden. En dan mag je je afvragen of dat wel vrijheid is… Kijk maar eens naar het kalifaat van IS of dichter bij huis de dwang die mensen elkaar opleggen om zich te kleden naar de laatste mode. Daarom stelt Jezus de keizer tegenover God. In God is geen geweld, zei een gelovige uit de eerste christentijd. Want onder dwang kun je niet liefhebben. God blijft toch bron van liefde? Hij is liefde!

Het is vandaag Wereldmissiedag. Wij staan dus stil bij de opdracht door Jezus ons gegeven om zijn boodschap, om de vreugde van het evangelie (zoals paus Franciscus zegt), om de drive van God, uit te dragen. Overal. Niet alleen ver weg zoals de vele missionarissen dat hebben gedaan, maar ook dichtbij. In alle facetten van het leven. Zowel in de kerk als op het voetbalveld. In ieders huiskamer en in de supermarkt. In het alledaagse gesprek en op het wetenschappelijke vlak. Dan is het wel belangrijk wie of wat je belangrijk vindt, door wie of door wat je je leven laat bepalen. Door de keizer of door God. Dan is het belangrijk om te weten wie je wilt dienen, de afgoden van deze tijd of die Aanwezigheid van God, die als een Geliefde is.

Matthijs, die de vraag stelt hoe God er uit ziet, is tevreden met het feit dat ik geen complete compositietekening geef van God. Dat is ook onmogelijk, maar mensen proberen het wel, telkens weer. Mathijs is tevreden dat ik een Aanwezigheid oproep, Hij houd van jou en je bent veilig bij Hem. Wanneer deze ervaring met je meegaat, of je nu een jongetje van zeven jaar bent of de tachtig gepasseerd, dan geeft dat een grote vrijheid om dat te doen wat die Aanwezige God van je vraagt. De missionarissen hebben vrijheid van denken gebracht, gekoppeld aan ontwikkelingswerk met hun scholen en ziekenhuizen. Dichter bij huis helpen mensen daklozen en de groeiende groep die geen dagelijkse warme maaltijd heet omdat ze het niet meer kunnen betalen.

Wie dienen wij? De machthebbers in onze dagen die vaak bang zijn voor het vrije woord of benutten wij de vrijheid die God in ons heeft gelegd om steeds creatief te blijven? Als we ons nu eens afvragen: wat kan ik doen deze week om wat meer ontmoeting onder elkaar te brengen? Wat kunnen wij doen om wat meer bezieling te brengen zodat we over onze eigen grenzen heen kijken? Tot vrijheid heeft Jezus ons vrijgemaakt hoor ik in het evangelie. Vrijheid om die vreugde van het evangelie te delen. Om mijn vreugde met het evangelie te delen met anderen.

Joost Jansen, norbertijn