Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

141207 ZandmannetjesTijdens de vieringen van 13 en 14 december 2014 in de parochies van Heeswijk, Dinther en Loosbroek wordt in het kader van de adventsactie een tweede collecte gehouden voor onderwijs aan kinderen in Burkina Faso.

In dit straatarme West-Afrikaanse land zijn 600 goudmijnen. Daar zoeken tienduizenden mensen in erbarmelijke omstandigheden naar het kostbare goud. Onder hen zijn naar schatting 20.000 kinderen oftewel: zandmannetjes. Zij tikken namelijk de hele dag in de brandende zon steen tot gruis of dalen aan touwen af in de onveilige, diepe mijnschachten.

‘School’ is voor deze ‘zandmannetjes’ ver weg. Drie kwart van deze kinderen gaan nog wel naar de basisschool, maar daarna willen veel ouders dat hun kinderen geld verdienen. Zo belanden duizenden kinderen in het hete zand van de goudmijnen.

Adventsactie ondersteunt drie jaar lang de oprichting en ontwikkeling van het middelbaar onderwijs in het dorpje Namsigui. Het hoofdgebouw en enkele kamers voor de leerlingen zijn in 2013 gerealiseerd. Met de opbrengst van dit jaar wordt de school uitgebreid met lerarenwoningen, een hangar en zonnepanelen. Door de bouw van lerarenwoningen zijn de leraren altijd ter plaatse, zodat de kinderen gegarandeerd zijn van onderwijs. De lokale bevolking bouwt met de bouw van de woningen en de hangar ook aan de lokale economie.
In totaal is er € 85.000 nodig. Adventsactie wil dit tweede jaar € 30.000 bijdragen.

Geef gul!  De ‘zandmannetjes’ rekenen op ons.

MOV Heeswijk Dinther Loosbroek
werkgroep voor Missie, Ontwikkeling en Vrede
 
Ria van Hemmen.
Meer informatie op www.adventsactie.nl