Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

engelenman-den-dungenBij de schilderijen die te zien zijn tijdens de kerstdagen in de St. Willebrorduskerk te Heeswijk. Ik ben anders, maar wel helemaal mezelf Wiljo Hooijmans – Den Dungen
Hij noemt zichzelf ‘De Engelenman’. Dat deze titel op zijn zachtst gezegd niet misplaatst is, bewijzen de honderden schilderijen, kaarten, stenen en zelfs kaarsen met engelen beeltenissen die Wiljo Hooijmans uit Den Dungen er al van maakte en nog maakt en waarmee hij zich vol liefde omringt, verkoopt maar ook uitdeelt.

Wiljo Hooijmans is geen doorsnee mens maar een bijzondere man, met speciale capaciteiten en voorliefdes. Iets waar hij zich overigens van bewust is want zoals hij zelf stelt; ‘Ik ben anders, maar wel helemaal mezelf’ en met liefde deelt hij zijn kunsten en liefhebberijen met eigenlijk iedereen die hij daar een plezier mee kan doen. Naast zijn grote liefde voor (de heilige maagd) Maria en Mary Servaes (de Zangeres zonder Naam) schildert Hooijmans engelen. ‘Ik heb kinder-, volwassenen-, mannelijke-, tuinen-, lente-, geboorte en vooral troost engelen. Ik schilder engelen in en met harten, in het licht, in het duister, spirituele krachtcirkels, lichtstukken. Ik schilder er legio, in allerlei varianten en ze zijn nooit hetzelfde’, vertelt Hooijmans opgewekt. In een decor van ontelbare engelen schilderijen van groot tot klein in oneindige kleurvariaties op een tafel waarop er talloze staan uitgestald, emmertjes vol penselen en een grote kist vol verf doet hij zijn verhaal. Hooijmans groeide op in Velddriel in een zeer gelovig milieu en tekent en schildert al zijn hele leven. ‘Ik ben opgegroeid op een boerderij. Als kind tekende ik al veel. Op een dag heb ik plakkaatverf gekocht en heb ik op een gipsplaten stalmuur de bruiloft van Kana geschilderd. Zo ben ik eigenlijk begonnen’, blikt hij terug. Na lagere en middelbare school en de pedagogische academie meldt hij zich bij een kunstacademie. Die laten hem na het zien van zijn eigen werk weten dat het jammer zou zijn als zijn geheel eigen stijl teniet zou gaan door aangeleerde technieken.
De Sociaal Pedagogische Academie blijkt vervolgens een schot in de roos. Hooijmans kan er zijn liefde voor de mens in kwijt, mag er zich zelf zijn en combineert dat feilloos met schilderen. ‘Ik kan dingen die ik zie, meemaak en voel kwijt en vertalen in schilderijen. Voorheen waren dat vooral Engelse en Hollandse landschappen in de stijl van de Haagse school en Rien Poortvliet’, aldus Hooijmans. Vijf jaar geleden kwamen daar onverwachts en vanuit het niets engelen voor in de plaats. ‘Ik was na een tragisch overlijden heel verdrietig en ben gaan schilderen. Vervolgens ontstond zomaar mijn eerste engel.’ Hij haalt zijn schouders op. ‘Dat ging vanzelf.’
De kunstenaar zet niet alleen zijn eigen verdriet, maar ook dat van anderen om in (troost)engelen. ‘Ik werk in de verpleging met ouderen. Ik zie veel treurnis, tranen en pijn. Dat zet ik om in licht. Ook mijn verdriet van vroeger is nu het licht geworden van mijn engelenschilderijen.’ Stralend: ‘Dit is mijn passie. Ik heb geen saai leven.  Ik kan mijn mensen (op zijn werk red.) niet missen, maar ik voel het. Dit wordt in de toekomst mijn beroep. Mijn schilderijen en kaarten gaan nu al de hele wereld over.’ Voor meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wendy van Lijssel in de Weekkrant De Meierij woensdag 17 april 2013wiljo-kleurrijke-schilderijen