Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Margriet Sitskoorn Berne- Anders activiteit. Op maandag 20 april om 20.00u geeft Prof. Margriet Sitskoorn een lezing met als titel “Het (a)sociale brein”. Ze spreekt over de kracht van geven en de ontwikkeling van wijsheid.

Concreet is de vraag hoe de mens omgaat met kennis van de werking van het brein. Wat weten we en vooral wat doen we er dan mee? Sitskoorn stelt de vraag wat er in ons brein gebeurd waardoor wij zelfs mensen in nood toch kunnen negeren.

Aan de hand van intrigerende verhalen, wetenschappelijke bevindingen en controversiële dilemma’s biedt professor Sitskoorn een blik op hoe we ons daartegen actief kunnen wapenen. Hoe we ons kunnen ontwikkelen van “homo sapiens” tot “homo sapiens verus”: de waarachtig wijze mens?

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie in Tilburg en bekend van televisie als vaste gast in het programma ‘Nieuwslicht’ (VARA) en bij de nationale IQ-kwis (BNN).

Maandag 20 april De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk.

De entree van € 10,= ( inclusief koffie/thee in de pauze) komt geheel ten goed aan de Stichting “Solidair met Jamtara”. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld. Reserveren kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Margriet Sitskoorn

Prof. dr. Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Zij doet onderzoek naar de relatie tussen gedrag en plasticiteit van het menselijk brein. Ook is zij directeur van het NeuroCognitief Centrum Nederland en lid van de gezondheidsraad.

Op televisie is zij vaste gast in het wetenschaps- en actualiteitenprogramma ‘Nieuwslicht’ (VARA) en als de autoriteit bij de nationale IQ-kwis van BNN. Ze weerstond met glans de kritische vragen van Pauw en Witteman over haar boek ‘Het maakbare brein’.

Margriet Sitskoorn schrijft voor internationale vaktijdschriften en populair – wetenschappelijke bladen. Als geen ander is zij in staat om de werking van de hersenen toegankelijk te maken voor een groter publiek

Solidair met Jamtara

Deze lezing van Berne Anders is georganiseerd samen met de Stichting ‘Solidair met Jamtara’. De opbrengsten van deze lezing komen in hun geheel ten goede aan het werk van de stichting. De stichting helpt de Indiase Norbertijnen om het fundament onder hun eigen organisatie te versterken. Daardoor kunnen zij hun geweldige werk blijven doen en hoeft de bron van hun talrijke activiteiten niet droog te vallen.

Meer dan 100 Indiase Norbertijnen hebben voortgezet en uitgebouwd, wat een kleine 100 jaar geleden ooit begon met 3 missionarissen uit Heeswijk. Van de sloppenwijken in Bombay tot in de vissersgemeenschappen van Kerala en Tamil Nadu, helpen zij duizenden landgenoten om het hoofd boven water te houden. Zij werken voor de allerarmsten van India en bieden scholing, hygiëne- en voedselprogramma’s, medische zorg en sociale ontwikkeling.