Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

081020-ikoon4moedergodshodegetria.jpgIn het kader van de landelijke manifestatie "2008 Jaar van het Religieus Erfgoed", presenteert Kasteel Heeswijk dit najaar de tentoonstelling: 'Heeswijkse ikonen. Het contact tussen hemel en aarde.'  De tentoonstelling is geopend vanaf 23 oktober en is te bezoeken tot en met 18 januari 2009.


Kasteel Heeswijk toont - in de Ridderzaal van het kasteelmuseum - eenmalig een bijzondere collectie ikonen, die ooit het bezit is geweest van baron Willem van den Bogaerde van Terbrugge, een van de laatste adellijke bewoners van het kasteel.

Abdij van Berne en Kasteel Heeswijk:
Met de tentoonstelling wordt opnieuw de relatie bevestigd tussen het kasteel en de abdij, die op hun beurt beide belangrijke historische banden hebben met Heeswijk. Op die manier is er ook sprake van een ontmoeting tussen een seculier en religieus erfgoed, letterlijk een plaats waar hemel en aarde elkaar raken. En dat is ook precies wat een ikoon beoogt.

Voor het kasteel zijn de ikonen even terug van weggeweest, in de abdij is in de Heilige Kruiskapel, de voormalige prelaatskapel, een tijdelijke leegte ontstaan. Na sluiting van de tentoonstelling gaan de ikonen weer terug naar de kapel, die rondom de ikonen is ingericht als liturgische ruimte.

Openingstijden en tarieven:
Van 23 oktober 2008 tot en met 18 januari 2009. Iedere zondag van 12.00-17.00 uur.  Extra open: 23, 24 en 26 t/m 30 december van 12.00-17.00 uur. Gesloten op 1e Kerstdag en 1 januari.

Entree: € 6.00 (volwassenen) en € 3.00 (4 t/m 12 jaar).

Groepsbezoeken - na reservering - altijd mogelijk tijdens en buiten de reguliere openingstijden.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.kasteelheeswijk.nl. Hier leest u onder meer over het boek "Heeswijkse ikonen. Het contact tussen hemel en aarde", geschreven door kunsthistorica en ikonenspecialiste Désirée Krikhaar en co-auteur Piet Al, emeritus abt van de Abdij van Berne, dat ter gelegenheid van deze tentoonstelling is verschenen.