Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

081111-phe-servatiuskerk___5_.jpgDe jarenlange restauratie van de Dintherse Sint Servatiuskerk zit er op. In de laatste fase werd het interieur opgeknapt, de verwarming geoptimaliseerd en de kerk voorzien van nieuwe verlichting.Het gebouw uit 1879 is nu een lust voor het oog en misschien zelfs nog nooit zo mooi geweest.

Zie foto's

"We hebben nu een prachtige kerk die een ontmoetingsplek is voor allerlei activiteiten die passen bij geloof en bijbel. We willen mensen hier laten nadenken over het leven, laten beleven dat er meer is tussen hemel en aarde", aldus een trotse pastoor Joost Jansen.

Dik tevreden oogt ook Jo van Hemmen van het kerkbestuur. "We zijn geen gekke dingen tegen gekomen en het is gelopen zoals we hebben verwacht. Alleen het eindresultaat had ik niet durven dromen. Zo mooi. De meeste knielbanken hebben we verwijderd, maar de kussentjes zijn blijven hangen, want de mensen vinden die zo lekker zitten."

Van Hemmen en Jansen tonen zich vooral gelukkig met de nieuwe regelbare verlichting, die de muren en de gemetselde gewelven in sfeervol licht zet. Hendrik Jan Vermeulen uit Gendringen, specialist in kerkverlichting tekende ervoor. Van Hemmen: "Het schilderwerk is al mooi maar door het licht komt alles nog beter tot zijn recht: de beelden, de kruisweg, de glas-in-loodramen. Echt alles en dat voor de helft van de energiekosten."

Pastoor Jansen vult aan: "Als het licht aangaat hoor je de mensen 'ohhhh' zeggen. Ze staan echt versteld, zo mooi het is geworden."

Tijdens de renovatie schilderden vrijwilligers de kerkbanken opnieuw en timmerden een houten vlonder tegen de optrekkende kou. Door de vlonder en een geoptimaliseerde verwarming, hoeft de kerkganger in Dinther niet meer bang te zijn voor koude voeten.

Jansen: "Op sommige momenten waren er wel vijftien vrijwilligers aan het schuren en schilderen. Wat vrijwilligers betreft hebben we de beste mensen in een beste sfeer."

De pastoor vervolgt met een anekdote. "Toen de kerk werd ontruimd riep Henk Habraken onze liedjeszanger in zijn column iedereen op, om tijdens de restauratie niet dood te gaan. Dan moest de uitvaartdienst in Heeswijk worden gehouden en dat wil niemand. Afgelopen vier maanden zijn er maar drie uitvaarten geweest. De mensen hebben gewacht tot deze mooie kerk klaar was. Deze eerste week hebben we al twee begrafenissen."

Om geld in het laatje te brengen voor de ruim twee ton kostende restauratie van de kerk, heeft de parochie Dinther een serie acties op touw gezet. Klappers daarin zijn de obligatieactie, een goederen- en dienstenveiling en een concert met de bekende dj Marco V.

De officiële opening van de kerk is eind januari 2009.

Dinsdagavond 9 december is de gerestaureerde kerk vanaf 19.30 uur al te bezichtigen. Er is dan koffie en thee en er wordt een rondleiding gegeven.

Om 20.30 uur wordt op een groot scherm de film 'As it is in heaven' getoond. Het verhaal gaat over een topdirigent die terugkeert naar zijn geboortedorp. Niemand herkent hem als het veel gepeste jongetje van vroeger. Als hij het kerkkoor gaat begeleiden heeft dat grote invloed op het dorp en op zichzelf.

Bron: Brabants Dagblad
Peter van de Steen