Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan.gifZe zijn 40 jaar getrouwd!
 Dat is heel bijzonder vandaag, velen halen het niet, Ook zij hebben het niet helemaal gehaald Want toen ze 25 jaar getrouwd waren toen hebben ze er wat bij gekregen, Dat gebeurt natuurlijk vaker in een huwelijk, zeker als ze veertig jaar bij elkaar zijn, dat is heel natuurlijk.  Het was een onstuimig begin, ze hoorden helemaal niet bij elkaar. Ze wilden helemaal niet bij elkaar Het was een gedwongen huwelijk, een verstandshuwelijk, En het verstand zat niet bij de twee echtelieden, neen, dat verstand zat in Den Haag, Ja, daar zit veel verstand, heel veel verstand.

Maar moeten we dan een 40-jarige huwelijksmis vieren? De burgemeester zegt dikwijls dat er scheiding is van kerk en staat, dat is heel, heel goed van de burgemeester. Want we hebben een hele, hele goede burgemeester! Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hier niet mag danken en bidden, je gaat geen huwelijk aan om te gaan scheiden, ook niet die scheiding van kerk en staat, mensen zijn toch niet te scheiden. Daarom ook hier hé doe de mee! En de burgemeester doet nu mee, klasse!
Maar het begin van dit huwelijk was moeilijk! Want kon je wel op een meisje uit het andere dorp verliefd worden? Maar er waren natuurlijk altijd mensen die dit doorbraken. Er zijn zelfs in het Gilde van Dinther mensen van Heeswijk, en in Heeswijk uit Dinther. Zo zie je maar weer, liefde overwint elke scheiding.
Gelukkig was er altijd ook nog een bruidsmeisje, dat hoorde er eerst wel niet bij, en toch weer wel bij. En dat bruidsmeisje werd er bij gehaald want de twee hadden dat bruidsmeisje echt nodig. En die twee gingen zelfs met carnaval ook in de straten van het bruidsmeisje lopen tot ze volgend jaar zelf volwassen is. En er blijven natuurlijk ook steeds notoire stokers in dit huwelijk. Er is zo’n stoker, ook hier aanwezig, en hele, hele goede stoker, met een gitaar en wat kameraden die heel, heel goed kunnen zingen. En een van die kameraden gaat trouwen met een heel, heel mooi durske. Maar dat durske woont met die kameraad van de stoker in Dinther en ze doet het met de Fanfare in Hezik, zo zie je waar een huwelijk goed voor is.  
Maar met dat huwelijk is het toch goed gekomen. Want je kunt leren van elkaar te houden. Weet je waaraan je dit kunt zien? Nou, toen ze 25 jaar getrouwd waren toen is Bernheze geboren. Dat is toch grandioos! Dat is heel en heel mooi! En voor de burgemeester is dit nog lang niet voldoende. Hij sjanst nu met buurtgemeenten. Bij een viering in de kerk hoort dat je altijd ook bidt om de verzoekingen te weerstaan. Ik denk dat wij een noveen moeten houden voor de burgemeester dat hij in het goede Bernhezerspoor blijft!  
Daarom ‘hé doe de mee’, met dit 40-jarig huwelijk. Er valt heel wat te vieren, tot aan Aswoensdag. We gaan er een mooi feest van maken, een heel, heel mooi feest. En daarom zingen we samen: lang zullen ze leven,

Joost Jansen o.praem.