Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

abdij.jpgOp woensdag 4 maart spreekt de bekende Tilburgse hoogleraar theologie en lekendominicaan Erik Borgman in de Berne Anders-lezingenreeks ‘Over God Gesproken’. De locatie is de Abdijkerk van Berne in Heeswijk. Na de succesvolle en drukbezochte lezingen van schrijver Kader Abdolah en dominee Klaas Hendrikse is het nu de beurt aan Borgman, volgens Vrij Nederland een van de twaalf scherpzinnigste denkers van Nederland. Hij wordt niet alleen als theoloog serieus genomen, hij is bijvoorbeeld ook adviseur van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid. De avond is opgedeeld in twee gedeelten: voor de pauze spreekt Erik Borgman, na de koffie- en theepauze is er ruimte voor vragen en discussie. Aanvang van de avond is 20.00 uur, entree 10 euro (inclusief koffie of thee). Kaarten zijn te koop in de Boekhandel Berne te Heeswijk of te reserveren via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

Gevraagd naar een kleine inkijk naar zijn lezing zegt Borgman: “God is vooral een onderzoeksprogramma. Er bestaat geen statische leer maar steeds een nieuw antwoord op een open vraag. Wie God is en wat ons leven voor zijn aanschijn betekent, moeten we leren van wat wij doen en wat ons overkomt. Ons leven blijft even onzeker als daarvoor, even veranderlijk, evenzeer een soms vertwijfelde vraag: 'waarom?!' Maar toch is alles veranderd voor mensen die weten in de ruimte van de levende God te leven.”

 

Berne Anders en de Abdij van Berne

De Abdij van Berne werd gesticht in 1134, toch leeft de Heeswijkse gemeenschap (bestaande uit een dertigtal Norbertijnen) zeker niet in het verleden. Het organiseren van activiteiten in de reeks Berne Anders onderstreept dit. In een samenleving waarin meer en meer behoefte is aan stilte en verdieping, zingeving, liefde en betrokkenheid tussen mensen onderling, in een wereld die zoekt naar God wil de Abdij van Berne een centrum zijn van christelijke spiritualiteit. De abdijkerk wil daarbij een open plek zijn voor gebed, viering van de liturgie, ontmoeting, rust, inspiratie, bezinning, verdieping en diaconie.

 

Meer informatie vindt u ook op www.abdijvanberne.nl.

Abdij van Berne

Abdijstraat 49 – 4573 AD Heeswijk

0413-299299