Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

kerktoren-haan.gifHebben wij vandaag ook profeten nodig? En wat voor soort profeten dan wel? Onheilsprofeten zijn er voldoende, zo lijkt me. Mensen die zeggen: ‘Als de wereld zo doorgaat dan gaat deze ten onder. Kijk maar naar de gevolgen van de klimaatverandering, kijk maar naar de gevolgen van de kredietcrisis.

’ Anderen wijzen op de verharding in onze maatschappij, op het individualisme dat nog steeds groeiende is. ‘Als ik het maar goed heb, dan is dat voldoende.’ Is het een teken aan de wand dat er minder kinderen worden geboren, nu de recessie langer duurt? Om kinderen op de wereld te zetten, is wel vertrouwen in de toekomst nodig. Ja, onheilsprofeten genoeg.

Zijn er ook profeten die een positieve boodschap laten horen? En wat is eigenlijk een profeet? Misschien zitten er onder ons wel een paar! Een profeet is niet iemand die zo maar in de toekomst kan kijken en ook geen waarzegger of een Jomanda. Een profeet is een man of een vrouw (ja, er zijn ook vrouwelijke profeten!) die met God meekijken naar onze wereld. Ze zijn zo gegrepen door Gods Geest dat zij als het ware vertolken wat God zelf gezegd zou hebben als Hij aan het woord zou komen. Voor het woordje ‘God’ zou je ook kunnen invullen: het Goede, de Liefde, de Verzoening tussen mensen, het Leven dat sterker is dan de dood. Ieder kan hier zijn eigen vertaling aan geven, als het maar wel te maken heeft met iets dat ons overstijgt en dat we niet zelf kunnen fabrieken. Een profeet is steeds iemand die zijn mond durft open te doen en voor zijn mening durft uit te komen. En dan zijn de profeten niet zo dik gezaaid… We hebben namelijk heus wel onze eigen mening, maar als er om wordt gevraagd houden we toch maar liever onze mond!

Opkomen voor het goede houdt altijd een risico in. In de twee lezingen hoor je hoe mensen als het ware de waarheid voor zichzelf willen houden. Als er iets goeds gebeurt bij anderen dan kan dat eigenlijk niet. ‘Wij hebben toch het ware inzicht, het ware geloof?’ Jezus is heel ruim: kijk of het goede gebeurt, kijk of mensen gelukkiger worden, kijk of juist de zwakkeren in onze samenleving en de kinderen, recht wordt gedaan. Als je hiervoor opkomt en je je stem laat horen, dan ben je een profeet!

Voor bepaalde mensen hebben wij bewondering. Deze week werd op verschillende zenders en in kranten een econoom van Tilburg geïnterviewd die mensen wil aanmoedigen zich meer in te zetten voor de samenleving. Ook al ben je werkloos of in de VUT, je wordt door je vrijwilligerswerk zoveel gelukkiger en je brengt anderen ook een beetje geluk. Ik sprak ook met een jonge vrouw die weduwe is geworden. Zij gaat een consequente weg met haar puberende kinderen. Ze wordt echt uitgedaagd om haar mening te geven. ‘Wie niet tegen ons is, is vóór ons’, zegt Jezus. Weet het goede dat bij anderen gebeurt, te waarderen! Je hoeft niet jaloers te zijn. Het is misschien zo klein als het geven van een beker water…

Hebben we vandaag profeten nodig? Ja, misschien wel meer dan vroeger. Onze maatschappij heeft nood aan mensen die opkomen voor die waarden waardoor mensen goed met elkaar omgaan. Wij hebben behoefte aan een goede vertaling van deze waarden in ons alledaagse leven. Je wordt er niet minder van als je iets voor een ander over hebt. Je wordt eerder rijker als je weet te delen met anderen. En als om je mening wordt gevraagd, durf je dan op te komen voor de waarden die je heilig zijn? Durf je elders te zeggen dat je hier op deze avond (op deze zondag) naar de kerk bent geweest en dat het je goed heeft gedaan? We komen langzaamaan terecht in een samenleving waarin het een profetisch daad is om je tot een kerk te bekennen!

Lieve mensen, wij maken allemaal deel uit van deze grote beweging van Jezus Christus die niet zijn mond heeft gehouden maar eerlijk en oprecht zijn mening heeft gegeven. Wij allen hebben bij het doopsel en het vormsel Gods goede Geest ontvangen. Laten we er fier op zijn. Laat het voor ons een steun in de rug zijn om te werken aan een wereld waarin mensen met hun gaven kunnen woekeren om anderen nabij te zijn. Om een wereld op te bouwen die eindelijk heel geworden is!

                                   Joost Jansen o.praem.